Home / EKONOMIKA / Podnikatelia si môžu overiť účty dodávateľov na portáli finančnej správy, zoznam bude aktualizovaný denne

Podnikatelia si môžu overiť účty dodávateľov na portáli finančnej správy, zoznam bude aktualizovaný denne

30.12.2021 (Webnoviny.sk) – Podnikatelia si od začiatku budúceho roka budú môcť na portáli finančnej správy overiť, či platia za tovar alebo službu na účet, ktorý dodávateľ oznámil ako účet používaný na podnikanie.

Ako informuje finančná správa, od tohto dátumu totiž zverejní zoznam bankových účtov, ktoré nahlásili platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH). Aktualizovať ho bude na dennej báze.

Uľahčili aj vyhľadávanie v zozname

Platitelia DPH, ktorí boli registrovaní k 15. novembru 2021, museli bankové účty nahlásiť finančnej správe do konca novembra. Finančná správa doručila každému platiteľovi DPH predvyplnené tlačivo oznámenia do jeho schránky v rámci osobnej internetovej zóny na portáli finančnej správy.

Zároveň prišla s riešením ako vyhľadávanie v zozname podnikateľom uľahčiť. Od 1. januára 2022 budú nasledovne dostupné online informačný zoznam, export z online informačného zoznamu vo formáte XML a API rozhranie.

Povinnosť zaviedla novela zákona

Povinnosť oznamovať finančnej správe čísla tuzemských aj zahraničných bankových účtov, ktoré platitelia DPH používajú na podnikanie, zaviedla novela zákona o dani z pridanej hodnoty.

Klientom prinesie viaceré benefity, najmä v podobe zníženia rizika potenciálneho ručenia za neodvedenú DPH. Tým, že oznámené bankové účty budú zverejnené na portáli finančnej správy, odberatelia si budú môcť overiť, či platia za tovar alebo službu na účet, ktorý dodávateľ oznámil ako účet používaný na podnikanie.

Viac k témam: Bankové účty, Dodávatelia, DPH daň z pridanej hodnoty, platitelia DPH, Podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia si môžu overiť účty dodávateľov na portáli finančnej správy, zoznam bude aktualizovaný denne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *