Home / SVET / Ruský súd zrušil jednu z najstarších ľudskoprávnych organizácií, označili ju za zahraničného agenta

Ruský súd zrušil jednu z najstarších ľudskoprávnych organizácií, označili ju za zahraničného agenta

28.12.2021 (Webnoviny.sk) – Ruský najvyšší súd v utorok rozhodol o zrušení jednej z najstarších a najprominentnejších ľudskoprávnych organizácií v krajine. Generálna prokuratúra v novembri navrhla odobratie právneho statusu organizácie Memorial. Súd jej v utorok vyhovel s tým, že organizácia „vytvára falošný obraz o Sovietskom zväze ako teroristickom štáte, prikrášľuje a rehabilituje nacistických zločincov“.

Lídri chcú pokračovať v práci

Memorial je medzinárodná ľudskoprávna skupina, ktorá sa preslávila štúdiami o politických represiách v Sovietskom zväze. V súčasnosti ju tvorí viac ako 50 menších skupín v Rusku aj v zahraničí.

V roku 2016 ju označili za zahraničného agenta, čo znamená dodatočnú vládnu kontrolu a nesie so sebou silné negatívne asociácie, ktoré môžu zdiskreditovať označené subjekty. Podľa prokurátorov skupina opakovane porušila nariadenia, ktoré ju zaväzovali označovať sa za zahraničného agenta a snažila sa toto označenie zatajiť. Memorial a jej podporovatelia trvajú na tom, že obvinenia sú politicky motivované. Lídri organizácie sa zaviazali, že budú pokračovať vo svojej práci, aj keď im zakážu činnosť.

Podpora od prominentných osobností

Úsilie o zrušenie skupiny vyvolalo verejné pobúrenie. Podporu jej vyslovili aj mnohé prominentné osobnosti. Počas demonštrácie pred budovou súdu v utorok údajne zadržali niekoľko ľudí.

Ruská vláda v uplynulých mesiacoch označila za zahraničných agentov viacero nezávislých médií, novinárov a ľudskoprávne skupiny. Najmenej dve ukončili svoju činnosť, aby sa vyhli ďalším krokom úradov.

Viac k témam: Aktivisti, Súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruský súd zrušil jednu z najstarších ľudskoprávnych organizácií, označili ju za zahraničného agenta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *