Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Pokuta 300 eur alebo hradenie časti liečby za pobyt v nemocnici. Čo by si vybrali nezaočkovaní Slováci?

Pokuta 300 eur alebo hradenie časti liečby za pobyt v nemocnici. Čo by si vybrali nezaočkovaní Slováci?

25.12.2021 (Webnoviny.sk) – S rozdávaním 300, respektíve 200 eur pre zaočkovaných ľudí starších ako 60 rokov súhlasí približne tretina účastníkov prieskumu a nesúhlasí o niečo viac ako polovica respondentov.

Vyplýva to z výsledkov kontinuálneho prieskumu postojov obyvateľov Ako sa máte, Slovensko?, ktorý zastrešujú prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame a Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) spolu s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Hradenie časti nákladov za liečbu

Dvanásta vlna výskumu prebehla v období od 12. do 16. decembra 2021. Odhalila, že s návrhom, ktorý v snahe podporiť očkovanie rizikovej skupiny obyvateľstva predstavil minister financií Igor Matovič (OĽaNO), súhlasí 32,9 % opýtaných.

Viac o téme: Koronavírus

Naopak, s týmto opatrením nesúhlasí 52,5 % respondentov. Odpovedať na túto otázku nevedelo 14,6 % respondentov.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

Nezaočkovaných respondentov sa anketári pýtali, ako by sa rozhodli, ak by boli postavení pred voľbu zaplatiť pokutu 300 eur alebo si v prípade hospitalizácie s ochorením COVID-19 hradiť časť nákladov za pobyt v nemocnici do výšky 1 500 eur.

Odškodnenie za nežiadúce účinky vakcín

Viac ako polovica nezaočkovaných respondentov by zvolila zaplatenie 300-eurovej pokuty, iba 21,4 % respondentov by radšej chcela uhradiť časť liečebných nákladov.

Až 28 % nezaočkovaných respondentov by sa však pri nutnosti voliť z týchto dvoch alternatív radšej dalo zaočkovať, pričom spomedzi nezaočkovaných a doteraz nerozhodnutých respondentov by to bolo až takmer 62 % a medzi odmietajúcimi očkovanie iba niečo cez 17 %.

Nezaočkovaných respondentov sa tiež pýtali, či by možnosť odškodnenia za prípadné nežiaduce účinky vakcín proti ochoreniu COVID-19 zmenila ich súčasný postoj k očkovaniu. Takmer 72 % nezaočkovaných by takáto možnosť odškodnenia nepresvedčila.

Naopak, u viac ako 28 % nezaočkovaných respondentov by takáto možnosť odškodnenia zmenila ich súčasný postoj k očkovaniu, pričom medzi nerozhodnutými by zmenilo názor až 56,2 % a medzi odmietajúcimi očkovanie 19,4 %.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Minister financií SR, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, Prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokuta 300 eur alebo hradenie časti liečby za pobyt v nemocnici. Čo by si vybrali nezaočkovaní Slováci? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *