Home / SVET / Americký prezident Biden podpísal zákon proti nútenej práci v Číne

Americký prezident Biden podpísal zákon proti nútenej práci v Číne

24.12.2021 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Joe Biden vo štvrtok podpísal zákon, ktorý zakazuje dovozy z čínskej provincie Sin-ťiang, pokiaľ spoločnosti nepreukážu, že pri výrobe tovarov nebola použitá nútená práca.

Legislatívu, ktorá musela prekonať počiatočné váhanie Bieleho domu a odmietavý postoj viacerých veľkých korporácií, schválili obe komory Kongresu, kde ju veľkými väčšinami podporili Bidenovi demokrati aj republikánska opozícia.

Pritvrdzujúca politika voči Pekingu

„Podpísal som nadstranícky zákon o prevencii nútenej práci Ujgurov,“ uviedol Biden na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. „Spojené štáty budú naďalej využívať všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme zabezpečili, že dodávateľské reťazce nebudú využívať nútenú prácu, vrátane tej zo Sin-ťiangu a ďalších častí Číny,“ dodal prezident.

Nový zákon je zatiaľ posledným zo série krokov Bidenovej administratívy pritvrdzujúcich politiku voči Pekingu pre obvinenia z rozsiahleho porušovania ľudských práv etnických a náboženských menšín v západnej časti krajiny, najmä väčšinovo moslimských Ujgurov v regióne Sun-ťiang.

Sin-ťiang je banícky región

USA tvrdia, že čínske úrady sa v oblasti dopúšťajú rozsiahleho porušovania práv tamojších obyvateľov vrátane masového zadržiavania, nútených potratov a nútených prác, čo Peking popiera.

USA uvádzajú viacero produktov, ktoré sú výsledkom nútenej práce v Číne, ako napríklad surová bavlna, rukavice, paradajkové produkty, rybársky výstroj či množstvo komponentov používaných pri solárnej energii. Sin-ťiang je banícky región bohatý na zdroje, dôležitý pre poľnohospodársku výrobu a domov pre rozvíjajúci sa priemyselný sektor.

Zadržaných obyvateľov podľa USA taktiež premiestňujú mimo Sin-ťiangu, aby pracovali v odevných a textilných závodoch, automobilkách či fabrikách na výrobu elektroniky.

Viac k témam: Americký prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Americký prezident Biden podpísal zákon proti nútenej práci v Číne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *