Home / EKONOMIKA / Predražený Modul úradnej komunikácie je stále nefunkčný, NKÚ upozorňuje na všetky pochybenia

Predražený Modul úradnej komunikácie je stále nefunkčný, NKÚ upozorňuje na všetky pochybenia

17.12.2021 (Webnoviny.sk) – Modul úradnej komunikácie (MUK-P) obstarávaný pôvodne v hodnote 3,2 milióna eur je v súčasnosti stále nefunkčný. Na tlačovej besede to v piatok skonštatoval podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Ľubomír Andrassy.

Ako uviedol, modul, ktorý je súčasťou Ústredného portálu verejnej správy, je ukážkovým príkladom pochybení v rámci informatizácie a náklady sa nakoniec vyšplhali na 6,1 milióna eur.

Systém, ako aj jeho zdrojové kódy, podľa neho vlastní privátny subjekt a len s jeho súhlasom v ňom možno vykonávať zmeny, úpravy alebo technickú podporu. Na trhu pritom podľa neho existujú komerčné riešenia, ktoré využíva napríklad ministerstvo vnútra.

Na mieru šité riešenie nebolo potrebné

„Národní kontrolóri po preverení podkladov nepotvrdili potrebu objednávať zákaznícke „na mieru šité riešenie“ a túto potrebu označili za neodôvodnenú,“ povedal Andrassy. Zároveň podľa neho NKÚ spochybnil aj zvolený spôsob obstarávania, teda priame rokovacie konanie.

MUK-P je podľa NKÚ jedným z deviatich modulov Ústredného portálu verejnej správy známeho aj ako slovensko.sk. Jeho úlohou je zabezpečovať elektronickú komunikáciu medzi informačnými systémami orgánov verejnej moci.

Zistenia odstúpili orgánom činným v trestnom konaní

„Ani po ukončení kontroly v októbri tohto roku nebol model odovzdaný a otestovaný v prostredí Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) a nie je teda funkčný,“ zdôraznil Andrassy s tým, že meškanie v prípade sfunkčnenia modulu predstavovalo v októbri tohto roku 34 mesiacov.

V prípade, že by Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) s konzorciom dodávateľov ukončila zmluvu, podľa NKÚ nebude schopná plniť úlohu prevádzkovateľa nosného informačného systému verejnej správy.

Andrassy doplnil, že zistenia z vykonanej kontroly NKÚ odstúpil orgánom činným v trestnom konaní.

Viac k témam: Modul úradnej komunikácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Predražený Modul úradnej komunikácie je stále nefunkčný, NKÚ upozorňuje na všetky pochybenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *