Home / SLOVENSKO / Majitelia obnovených historických skvostov, neváhajte, uzávierka prihlášok do súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix je už 15. 1. 2022!

Majitelia obnovených historických skvostov, neváhajte, uzávierka prihlášok do súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix je už 15. 1. 2022!

16.12.2021 (Webnoviny.sk) – Zamurované, zaasfaltované či zamaľované. To, čo často nezničili rôzne živly, zavŕšili necitlivé ľudské ruky a stroje. Aj také sú dejiny niektorých slovenských národných kultúrnych pamiatok. Veľa z nich však v uplynulých rokoch začalo písať a dopĺňať podstatne optimistickejšie kapitoly svojej histórie, a to najmä vďaka odhodlaniu nových majiteľov, neúnavnému úsiliu dobrovoľníkov, ktorí ich postupne dokázali povzniesť z trosiek ruín, bahna či smoly. Presne takéto príbehy sa skrývajú za súťažou Kultúrna pamiatka roka – Fénix, ktorá oceňuje aktivity smerujúce k zachovaniu nášho kultúrneho bohatstva pre ďalšie generácie. Ministerstvo kultúry SR a Nadácia SPP spolu s partnermi súťaže SPP a RTVS vyhlásili ďalší, v poradí už 15. ročník súťaže, ktorá inšpiruje, motivuje a podporuje vlastníkov národných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu.

Všetci majitelia obnovených a zrekonštruovaných národných kultúrnych pamiatok, v ktorých bol ukončený proces obnovy či reštaurovania v rokoch 2020 a 2021, by nemali zabudnúť na dôležitý termín – 15. január 2022. Presne dovtedy je totiž možné podať prihlášku do súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix. Všetky informácie o súťaži, podmienkach prihlášok a zložení odbornej poroty vrátane dôležitých kontaktov sú dostupné na webovej stránke www.kpr-fenix.sk.

Národné kultúrne pamiatky, ktorých proces obnovy/reštaurovania bol ukončený v rokoch 2020 a 2021, môžu zabojovať o tri ceny Kultúrna pamiatka roka – Fénix, a to za komplexnú obnovu/reštaurovanie objektu národnej kultúrnej pamiatky alebo jeho ucelenej časti a na základe návrhu poroty môže byť udelená aj špeciálna cena za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky. Laureáti 15. ročníka získajú osvedčenie o udelení ceny Kultúrna pamiatka roka – Fénix priamo z rúk ministerky kultúry SR, plastiku bájneho vtáka Fénixa, ktorej autorom je akademický sochár Stanislav Mikuš, a tiež finančnú odmenu od generálneho partnera súťaže Nadácie SPP vo výške 10 000 eur.

Aj v tomto ročníku súťaže bude vyhlásené online hlasovanie verejnosti za najkrajšiu obnovenú pamiatku. Pamiatka, ktorej verejnosť prisúdi najviac hlasov, získa cenu „Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP“.

SPP spoločne s Nadáciou SPP dlhodobo podporuje obnovu a záchranu kultúrnych pamiatok na Slovensku. V uplynulých rokoch prispeli k záchrane viac než 260 pamiatok sumou prevyšujúcou 16 miliónov eur. Viac informácií o kultúrnych pamiatkach, ktoré v minulosti povstali z popola zásluhou nových majiteľov a zaslúžia si ocenenie verejnosti, je dostupných na stránke http://pamiatkaroka.spp.sk/.

Zdroj: Rastislav Šenkirik

Informačný servis

Viac k témam: Kultúra, Kultúrna pamiatka roka – Fénix, PR, Súťaž
Zdroj: Webnoviny.sk – Majitelia obnovených historických skvostov, neváhajte, uzávierka prihlášok do súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix je už 15. 1. 2022! © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nadácia Henkel Slovensko venuje v šiestom ročníku výzvy na podporu seniorov 65 000 eur

Nadácia Henkel Slovensko, ktorá dlhodobo pomáha seniorom na Slovensku, zverejnila výsledky šiesteho ročníka grantovej výzvy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *