Home / EKONOMIKA / Bratislava bude hospodáriť v budúcom roku s rozpočtom vyšším ako 450 miliónov eur, plánujú sa dopravné projekty

Bratislava bude hospodáriť v budúcom roku s rozpočtom vyšším ako 450 miliónov eur, plánujú sa dopravné projekty

16.12.2021 (Webnoviny.sk) – Bratislavskí mestskí poslanci schválili na štvrtkovom zastupiteľstve rozpočet na budúci rok vo výške viac ako 481,8 milióna eur. „Schválený rozpočet na roky 2022 – 2024 sa vyrovnáva s dopadmi pandémie, ale určuje aj priority mesta. Jednou z nich sú projekty v oblasti dopravy,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Ako dodal, mesto počíta s výstavbou druhej etapy električkovej trate v Petržalke, s prípravou a realizáciou modernizácie električkových tratí Ružinovská radiála a Vajnorská radiála, a tiež s modernizáciou viacerých trolejbusových tratí, vrátane úplne novej trate z Karlovej Vsi na Hlavnú stanicu Bratislava.

Zveľaďovanie verejných priestorov

Zároveň naplno spúšťa parkovaciu politiku a výstavbu parkovacích domov. „Pokračovať chceme aj s ďalšou významnou obnovou vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) a v prípade zamestnancov DPB počítame s valorizáciou miezd,“ skonštatoval primátor. Nemenej dôležité miesto v rozpočte majú podľa neho aj investície do verejnej infraštruktúry.

„Chceme pokračovať v opravách chodníkov a ciest a zveľaďovaní verejných priestorov. Príde k očakávanému rozšíreniu Harmincovej ulice, počítame s rekonštrukciou kúpeľov Grossling a Námestia SNP, Námestia Nežnej revolúcie a Kamenného námestia,“ doplnil.

Dlhové zaťaženie mesta

Rozpočet počíta aj s financiami pre sociálnu oblasť, bezpečnosť, šport či kultúru, ktorú bude podporovať najmä prostredníctvom grantových systémov Nadácie Bratislava.

Dlhové zaťaženie sa Bratislave podarilo udržať pod úrovňou 50 percent. „Na porovnanie, v roku 2018 pri nástupe súčasného vedenia bola dlhová zaťaženosť 51,66 percenta,“ poznamenal primátor. Samotná tvorba rozpočtu Bratislavy sa riadi rozpočtovými pravidlami, ktoré tiež odsúhlasil mestský parlament.

„Prijatím rozpočtových pravidiel zavádzame povinnosť pravidelnej revízie výdavkov hlavného mesta, ako aj pravidelné zverejňovanie čerpania rozpočtu na mesačnej báze, čo je dokonca nad rámec rozpočtových pravidiel, ktoré sú nastavené na úrovni štátu,“ uzavrel Vallo.

Viac k témam: Hospodárenie, Rozpočet, Rozpočet Bratislavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislava bude hospodáriť v budúcom roku s rozpočtom vyšším ako 450 miliónov eur, plánujú sa dopravné projekty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *