Home / SVET / Zelenskyj vyzval na rýchle uvalenie sankcií voči Rusku, Putin zatiaľ nie je ochotný rokovať

Zelenskyj vyzval na rýchle uvalenie sankcií voči Rusku, Putin zatiaľ nie je ochotný rokovať

16.12.2021 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval lídrov Európskej únie (EÚ), aby rýchlo uvalili sankcie na Rusko, než bude neskoro a napadne jeho krajinu. Novinárom v Bruseli tiež povedal, že Ukrajina je pripravená na rokovania s Ruskom s cieľom uvoľniť napätie, ale ruský prezident Vladimir Putin sa zatiaľ nezdá byť ochotný prísť k rokovaciemu stolu.

„Pre nás je dôležité mať zavedené sankcie než by nastal konflikt, skôr ako po ňom, pretože pri uplatnení po tom, ako by konflikt nastal, by v podstate stratili zmysel,“ vyjadril sa Zelenskyj. Odkazujúc na viac ako sedemročný konflikt na východe Ukrajiny tiež povedal, že len ak sú sankcie uvalené pred ozbrojeným konfliktom, „stanú sa preventívnym mechanizmom pre akúkoľvek možnú eskaláciu“.

Diskusia o piatich možnostiach reakcie

Zelenskyj uviedol, že s niektorými lídrami EÚ diskutoval o piatich možnostiach reakcie na akýkoľvek ruský útok, ale neposkytol podrobnosti. Európski predstavitelia tvrdia, že pre odradenie je lepšie, keď Putin nevie o opatreniach, ktoré by voči nemu mohli použiť.

Predseda Európskej rady Charles Michel v reakcii na otázku, či bude Európa reagovať na Zelenského výzvu odpovedal, že „máme zavedené sankcie, v prípade potreby sme pripravení prijať ďalšie sankcie a uvidíme“, čo sa stane.

Moskva odmieta zasadnúť k rokovaciemu stolu

Ukrajinský prezident sa stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskou hlavou štátu Emmanuelom Macronom, s ktorými sa zhováral aj o oživení takzvaného normandského formátu na deeskaláciu napätia. Moskva zatiaľ žiadosti o návrat k rokovaciemu stolu s Ukrajinou, Nemeckom a Francúzskom odmieta.

Lídri európskej dvadsaťsedmičky sa budú venovať napätiu medzi Ruskom a Ukrajinou na štvrtkovom samite Európskej rady. V návrhu záverečného vyhlásenia zo štvrtkového samitu, do ktorého nahliadla agentúra The Associated Press, sa uvádza, že „akákoľvek ďalšia vojenská agresia“ bude mať pre Rusko masívne následky a vysokú cenu.

Podľa amerických spravodajských služieb Rusko zhromaždilo na hranici s Ukrajinou asi 70-tisíc vojakov a začiatkom budúceho roka môže byť pripravené na inváziu. Moskva akékoľvek plány útoku na Ukrajinu odmieta a obavy západu označuje za očierňovaciu kampaň.

Zdroj: Webnoviny.sk – Zelenskyj vyzval na rýchle uvalenie sankcií voči Rusku, Putin zatiaľ nie je ochotný rokovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *