Home / SLOVENSKO / Pokojné demonštrácie nemôžu byť zakázané ani počas pandémie, mimovládka reaguje na zásah voči záchranárom

Pokojné demonštrácie nemôžu byť zakázané ani počas pandémie, mimovládka reaguje na zásah voči záchranárom

15.12.2021 (Webnoviny.sk) – Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) odsúdila zásah polície voči záchranárom protestujúcim v utorok 14. decembra pred Národnou radou SR. Podľa IĽP pokojné demonštrácie nemôžu byť zakázané ani počas pandémie.

Riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher v tlačovej správe uviedol, že vláda politicky zneužíva protipandemické opatrenia a ďalej podkopáva dôveru ľudí v ich správnosť a potrebnosť.

Na lyžovačku sa ísť môže

Polícia pri zásahu v utorok protestujúcich legitimovala, prikázala im zložiť transparenty a udeľovala im pokuty.

Zároveň zadržala a odviedla na výsluch prezidenta Slovenskej komory záchranárov Františka Majerského spolu s ďalším zdravotníkom.

„Ak je možné ísť na lyžovačku, tak nejestvuje dôvod prečo by nemohlo byť pokojné zhromaždenie na voľnom priestranstve pri dodržaní hygienických opatrení – ako tomu bolo v tomto prípade. Už v minulosti sme upozorňovali, že zákaz politických protestov popiera princíp proporcionality pandemických opatrení a ohrozuje demokratický proces,“ vyhlásil Weisenbacher s tým, že toto obmedzenie ľudských práv by malo byť poslednou možnosťou, „nie sa diať paralelne s predvianočnými nákupmi“.

Doplnil, že IĽP sa dlhodobo venuje problematike súladu protipandemických opatrení s ľudskými právami a slobodami.

Vypracovali analýzu k testovaniu

Vlani vypracovali právnu analýzu, podľa ktorej sankcie za neúčasť na plošnom testovaní boli porušením ľudských práv a kontrola certifikátov z tohto testovania neúmerným zásahom do súkromia.

Weisenbacher tvrdí, že nepopierajú potrebnosť obmedzení a napríklad nesúhlasili s interpretáciou niektorých cirkví, že zákaz bohoslužieb je porušením náboženskej slobody, keďže išlo podľa nich o adekvátne opatrenie voči deklarovanému cieľu a pandemickej situácii.

IĽP aj prípadné povinné plošné očkovanie považuje za opatrenie, ktoré je v súlade s ľudskými právami, nakoľko jeho prínos mnohonásobne prevyšuje zásah do slobody jednotlivca.

Riaditeľ IĽP však konštatoval, že nemôžu vláde tolerovať opatrenia, ktoré výrazne obmedzujú ľudské práva a slobody, no ich nevyhnutnosť a účinnosť v boji s pandémiou je prinajmenšom sporná.

Viac k témam: Ľudské práva, Protest, Záchranári, zásah polície
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokojné demonštrácie nemôžu byť zakázané ani počas pandémie, mimovládka reaguje na zásah voči záchranárom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *