Home / SLOVENSKO / Proces reformy OSN pokračuje, Lajčák vidí snahu o zbližovanie členských krajín

Proces reformy OSN pokračuje, Lajčák vidí snahu o zbližovanie členských krajín

BRATISLAVA 7. januára (WebNoviny.sk) – Procesy reformy Bezpečnostnej rady OSN a revitalizácie Valného zhromaždenia pokračujú. Predseda 72. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov Miroslav Lajčák poveril ľudí, ktorí počas jesene, keď zasadajú všetky hlavné výbory, v jeho mene rokovali o reformách s relevantnými stranami a regionálnymi skupinami.

Títo ľudia sa teraz stretnú s Lajčákom, aby mu reportovali, čo medzičasom urobili a formálne sa procesy rozbehnú po novom roku. Vtedy sa totiž začína obnovené Valné zhromaždenie. Vyplýva to zo slov predsedu Valného zhromaždenia Miroslava Lajčáka.

Odporúčame:
Prioritou ministra Lajčáka v OSN je prevencia konfliktov, svoje meno chce spájať s mierom

Ako pokračoval, výsledkom reformy Bezpečnostnej rady OSN by malo byť to, aby tento orgán odrážal realitu 21. storočia, a nie realitu roku 1945. „Bezpečnostná rada OSN bola naposledy reformovaná pred viac ako 50 rokmi. Samozrejme, svet sa odvtedy zmenil. Tém, ktoré sa v súvislosti s reformou BR OSN spomínajú, je viacero. Ide aj o počet členov, o počet stálych členov, je tam otázka práva veta, pracovné metódy, súčinnosť s inými orgánmi. Snaha je zbližovať pozície členských krajín tak, aby sa dospelo k zhode,“ povedal Lajčák.

Proces revitalizácie Valného zhromaždenia OSN prebieha pomerne úspešne. „Každý rok sa prijímajú závery, ktoré istým spôsobom posilňujú postavenie VZ OSN. Ukazuje to napríklad voľba generálneho tajomníka – výsledkom procesu boli verejné vypočutia aj s účasťou celosvetovej verejnosti, čo pridalo na transparentnosti. Transparentnejší je aj proces voľby predsedu Valného zhromaždenia. Je to jediný orgán, kde sú zastúpené všetky krajiny a majú rovnocenné postavenie. VZ OSN sa hlási o svoju váhu, o svoje slovo a práve na to tento proces slúži,“ vysvetlil Lajčák

Viac k témam: Miroslav Lajčák, OSN Organizácia spojených národov
Zdroj: Webnoviny.sk – Proces reformy OSN pokračuje, Lajčák vidí snahu o zbližovanie členských krajín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Inštitút využívania paragrafu 363 generálnym prokurátorom je podľa Remetu plne opodstatnený

Generálny prokurátor je v podstate zodpovedný za celý chod rezortu prokuratúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *