Home / SVET / Únia uvalila sankcie na ruskú bezpečnostnú agentúru, ktorá vysielala svojich agentov do konfliktných zón

Únia uvalila sankcie na ruskú bezpečnostnú agentúru, ktorá vysielala svojich agentov do konfliktných zón

13.12.2021 (Webnoviny.sk) – Európska únia v pondelok uvalila sankcie na ruskú súkromnú bezpečnostnú agentúru Wagner Group, ktorú obviňuje z podnecovania násilia a porušovania ľudských práv na Blízkom východe, v Afrike a na Ukrajine.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa dohodli na zmrazení majetku a zákaze vycestovania v prípade ôsmich osôb spojených s organizáciou vrátane jej zakladateľa Dmitrija Utkina.

Sankciám podliehajú aj tri ropné spoločnosti, ktoré so skupinou spolupracujú v Sýrii.

„Skupina Wagner Group verbovala, cvičila a vysielala súkromných vojenských agentov do konfliktných zón na celom svete, aby tam podnecovali násilie, plienili prírodné zdroje a zastrašovali civilistov, čím porušovali medzinárodné právo vrátane medzinárodného humanitárneho práva,“ uviedla EÚ vo vyhlásení.

Osoby, ktoré sú terčom sankcií, nesú podľa EÚ zodpovednosť za hrubé porušovanie ľudských práv, akými sú mučenie, mimosúdne popravy a rôzne destabilizačné aktivity v Líbyi, Sýrii, ukrajinskom Donbase alebo v Stredoafrickej republike.

Viac k témam: Porušovanie ľudských práv, Sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Únia uvalila sankcie na ruskú bezpečnostnú agentúru, ktorá vysielala svojich agentov do konfliktných zón © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *