Home / EKONOMIKA / Gastrosektor a hotelieri z Horehronia taktiež volajú po pomoci, pripojili sa k požiadavkám podnikateľov z Tatier

Gastrosektor a hotelieri z Horehronia taktiež volajú po pomoci, pripojili sa k požiadavkám podnikateľov z Tatier

13.12.2021 (Webnoviny.sk) – Podnikatelia v hotelierstve a gastrosektore z Horehronia sa pripájajú a podporujú iniciatívu svojich kolegov z Tatier a Liptovského Mikuláša.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Na pondelkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedol zástupca hotelierov banskobystrického regiónu a riaditeľ hotela Partizán Michal Kič s tým, že hotelierstvo a gastronómia sú najviac postihnuté pandémiou a hlavne jej opatreniami. Podnikatelia v týchto oblastiach sa pripájajú k piatim podmienkam smerovaným na vládu, ktoré požadujú akceptovať do štvrtka 16. decembra.

„Dva roky nebojujeme len s pandémiou, ale aj s ochotou kompetentných pomôcť najviac diskriminovanému sektoru. Naozaj ten hrniec trpezlivosti už pretiekol, mnohí podnikatelia už minuli všetky svoje rezervy a sú výrazným spôsobom zadlžení,“ popísal situáciu prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský s tým, že v súčasnosti je posledná možnosť zachrániť sektor a zamestnancov v ňom.

Päť kľúčových podmienok

Prezident aliancie predstavil päť kľúčových podmienok, ktorými sú otvorenie prevádzok od 18. decembra v režime OP, teda pre očkovaných a po prekonaní ochorenia, navýšenie podpory na 20 percent z poklesu tržieb, obnovenie schémy prvej pomoci plus plus, ako to bolo na konci druhej vlny pandémie, vyrokovaná 10 percent DPH pre gastrosegment od 1. apríla budúceho roka a pre budúcnosť jasné pravidlá bez diskriminácie gastrosektora.

„Pripájame sa k hotelierom, penziónom a gastro prevádzkam vo Vysokých Tatrách, v Liptove, v Žiline, ale aj v iných častiach Slovenska a dávame vláde jasné požiadavky, ktoré musia byť akceptované do 16. decembra. Inak budeme postupovať ďalšie spoločné kroky na to, aby sme docielili záchranu gastra,“ dodal prezident a doplnil, že v prípade neakceptovania podmienok zvažujú aj otvorenie prevádzok napriek zákazu.

Očakávajú rýchlu pomoc v prípade zatvorenia

„Odvetvie hotelierstva a gastronómie je žalostne nízko vykompenzované, lebo 10 percent z rozdielu tržieb je jedno z najnižších v Európskej únii. Reálne to nepokryje ani 30 percent fixných nákladov hotelových zariadení a gastra,“ objasnil riaditeľ s tým, že zamestnanci, za ktorých sme poctivo platili zdravotné a sociálne poistenie, sú ponechaní na pleciach podnikateľov cestovného ruchu.

„Pomoc neprichádza tak rýchlo, ako vláda zatvára prevádzky hlavne v gastronómii. Preto čakáme, že pokiaľ sa bude zatvárať, tak rovnako rýchle a promptne sa bude reagovať aj v rámci pomoci,“ doplnila členka prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Veronika Šiklová. K iniciatíve sa pripojil a podporuje požadovaných päť opatrení aj Cech hostinských, ktorý zastupuje gastroprevádzky v krajskom meste.

Tlačové konferencie s názvom Pohreb cestovného ruchu odštartovali minulý týždeň vo Vysokých Tatrách a postupne prepájajú celú slovenskú gastroscénu, ktorá takto vláde jednotným hlasom komunikuje podmienky nevyhnutné pre prežitie a zachovanie gastrosegmentu a celého cestovného ruchu na Slovensku.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Gastro sektor, Hoteliérstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Gastrosektor a hotelieri z Horehronia taktiež volajú po pomoci, pripojili sa k požiadavkám podnikateľov z Tatier © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poradný orgán vlády zameraný na konkurencieschopnosť by mohol byť čoskoro iba jeden, tvrdí Kmec

Národná rada pre produktivitu by mala po novom zaniknúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *