Home / EKONOMIKA / Slovenská pošta navrhuje zvýšiť ceny služieb, týkajú sa vnútroštátneho a medzinárodného styku

Slovenská pošta navrhuje zvýšiť ceny služieb, týkajú sa vnútroštátneho a medzinárodného styku

13.12.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská pošta, a. s., navrhla zvýšiť ceny pri poskytovaní univerzálnej služby – vo vnútroštátnom poštovom styku, vrátane poštového platobného styku o 24 percent a v medzinárodnom poštovom styku o 13 percent. Opatrenie s predpokladom od 1. januára 2022 odôvodňuje zhoršujúcou sa hospodárskou situáciou a zmenami na trhu poštových a finančných služieb.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Štátna poštová spoločnosť predložila návrh na zvýšenie cien Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý predbežne informoval o príprave zmeny opatrenia o rozsahu regulácie cien a maximálnych cenách univerzálnej služby a poštového platobného styku pre vnútroštátny poštový styk.

Úprava taríf

„Úpravou taríf univerzálnych služieb vo vnútroštátnom styku a poštového platobného styku má Slovenská pošta záujem zreálniť tarify regulovaných služieb voči predpokladaným jednotkovým nákladom spojených s ich poskytovaním, pri zohľadnení očakávaného vývoja podaja zásielok a služieb,“ uviedol regulačný úrad na portáli slov-lex.sk.

Pošta chce upraviť tarify na úroveň porovnateľných komerčných služieb, najmä v poštovom platobnom styku a v doplnkových službách balíkového segmentu, ako aj stabilizovať hospodárenie, ako nevyhnutnú podmienku pre realizáciu transformácie a optimalizácie v celej distribučnej sieti a podporných činnostiach.

Pokles listových zásielok a poštových poukazov

Regulačný úrad posúdi návrh poštárov s cieľom vypracovania korektnej cenovej úpravy, za prvoradé považuje zohľadnenie plnenia záväzkov z medzinárodných dohôd a zníženie vplyvov na samotných užívateľov poštových služieb úpravou indexu rastu cien podliehajúcich regulácií. Začiatok pripomienkovania návrhu opatrenia očakáva v januári a jeho účinnosť vzhľadom na priebeh cenovej regulácie a legislatívny proces najskôr 1. marca 2022.

„Návrh opatrenia obsahuje zmeny súvisiace so zvýšením cien poštových služieb, ktoré zohľadňujú zvyšujúce sa jednotkové náklady v dôsledku pretrvávajúceho všeobecného trendu poklesu zásielok, predovšetkým listových zásielok a poštových poukazov. Úprava taríf vybraných regulovaných služieb vo vnútroštátnom styku taktiež reaguje na zvyšujúce sa prevádzkové náklady a aj celkové náklady poskytovateľa univerzálnej služby,“ priblížil úrad.

Negatívne ovplyvnenie finančných služieb

Slovenská pošta v balíkových službách predpokladá pozitívny vývoj podporovaný rozvojom elektronického obchodu. V listových zásielkach očakáva pokračovanie poklesu objemov a ich transformáciu do elektronickej podoby, hlavne pri transakčných zásielkach, ale aj pokles pri zapísaných zásielkach pod vplyvmi pandémie koronavírusu.

Elektronická komunikácia a prechod podávateľov na bezhotovostné formy úhrady, urýchlený pandémiou, výrazne negatívne ovplyvní aj finančné služby, najmä poštový platobný styk. Pošta predpokladá, že pokles počtu listových univerzálnych zásielok a poštového platobného styku bude trvalý.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, zvýšenie cien
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská pošta navrhuje zvýšiť ceny služieb, týkajú sa vnútroštátneho a medzinárodného styku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *