Home / SLOVENSKO / Prezidentka Čaputová kládla počas online Samitu pre demokraciu dôraz na priority Slovenska

Prezidentka Čaputová kládla počas online Samitu pre demokraciu dôraz na priority Slovenska

10.12.2021 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas online Samitu pre demokraciu kládla dôraz na priority Slovenska, ktoré zahŕňajú hlavne reformu justície, boj proti korupcii, transparentnosť obchodných procesov či slobodu médií. Informoval o tom Lukáš Laczko z Odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Na samite 9. decembra sa spolu s prezidentkou zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS). Cieľom samitu, ktorý je osobnou iniciatívou prezidenta USA Joea Bidena, bolo spojiť sily a zastaviť eróziu demokracie a vlády práva po celom svete.

V rámci samitu sa Čaputová zúčastnila na dvoch paneloch, na ktorých spolu s ďalšími lídrami prezentovala svoje vízie a záväzky, ako stabilizovať a zlepšiť kvalitu demokracie a demokratických inštitúcií.

Prirodzeným nástrojom kontroly je transparentnosť

Podľa Laczka bolo často sa objavujúcou témou vo vystúpeniach v súvislosti s oslabovaním demokratických režimov aj šírenie hoaxov a dezinformácií na sociálnych sieťach. „Medzinárodná komunita sa musí začať intenzívne venovať boju proti hybridným hrozbám a úlohe sociálnych médií pri šírení lží a dezinformácií,“ uviedla počas samitu prezidentka.

Za kľúčový element udržateľnosti demokracie považuje transparentnosť ako nástroj prirodzenej kontroly vo všetkých oblastiach a na všetkých úrovniach verejného života. Doplnila, že aj preto sa podpora slobody médií a investigatívnej žurnalistiky v tretích krajinách stáva výraznejšou súčasťou stratégie SR k podpore ľudských práv a rozvojovej spolupráce.

Predstavila slovenský boj proti korupcii

Hlava slovenského štátu sa zúčastnila aj na diskusii o prevencii a boji proti korupcii, kde predstavila konkrétne opatrenia, ktoré Slovensko zaviedlo v boji proti korupcii. V tejto súvislosti prezidentka predstavila, okrem iného, aj slovenský register koncových užívateľov výhod.

Venovala sa aj téme špeciálnych inštitúcií venujúcich sa zložitým a závažným prípadom korupcie, ako aj téme dôležitosti transparentných výberových konaní na kľúčové posty v oblasti justície.

„Korupcia nepozná hranice, preto je medzinárodná spolupráca pri prevencii a boji proti korupcii rovnako dôležitá ako spolupráca pri boji s klimatickými zmenami,“ povedala počas online diskusie.

Viac k témam: Samit pre demokraciu
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová kládla počas online Samitu pre demokraciu dôraz na priority Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko podľa Galka dostáva len filtrované informácie od tajných služieb, Gašpar to označil za hoax (video)

Poslanec Gašpar chce všetkých ubezpečiť, že nie sme odstrčení niekde bokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *