Home / SVET / Nenávisť nemá v Európe miesto, eurokomisia navrhuje rozšíriš zoznam trestných činov

Nenávisť nemá v Európe miesto, eurokomisia navrhuje rozšíriš zoznam trestných činov

9.12.2021 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) vo štvrtok predložila iniciatívu na rozšírenie zoznamu trestných činov tak, aby zahŕňal nenávistné prejavy a trestné činy z nenávisti.

V celej Európe totiž podľa komisie prudko stúpajú nenávistné prejavy a trestné činy z nenávisti, čo je to mimoriadne závažný a znepokojujúci jav. Riešenie tejto celoeurópskej výzvy si vyžaduje spoločné opatrenia Európskej únie (EÚ), konštatovala EK.

Potrebná je rázna reakcia

„Nenávisť nemá v Európe miesto. Je v rozpore s našimi základnými hodnotami a zásadami. Potrebujeme opatrenia na úrovni EÚ, aby sa nenávisť postihovala ako trestný čin všade v Európe a rovnako,“ uviedla podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

„Na problém nenávistných prejavov a trestných činov z nenávisti treba rázne reagovať v celej EÚ, hneď teraz a aj v budúcnosti. Dnešná iniciatíva je dôležitým krokom k účinnejšej európskej reakcii na takéto hrozby proti pluralizmu a inkluzívnosti. Nedopustíme, aby tento jav oslabil naše demokracie,“ povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

EK musí získať súhlas

Po získaní súhlasu Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, že sa nenávistné prejavy a trestné činy z nenávisti budú považovať za ďalšiu oblasť trestnej činnosti, môže EK navrhnúť právne predpisy.

V nich sa stanovia minimálne pravidlá týkajúce sa vymedzenia nenávistného prejavu a trestného činu z nenávisti a ich trestania.

Viac k témam: Trestný čin, Zločin z nenávisti
Zdroj: Webnoviny.sk – Nenávisť nemá v Európe miesto, eurokomisia navrhuje rozšíriš zoznam trestných činov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *