Home / EKONOMIKA / Prevádzkovatelia termálnych a umelých kúpalísk by privítali uvoľnenejšie opatrenia, chcú otvoriť aspoň pre zaočkovaných

Prevádzkovatelia termálnych a umelých kúpalísk by privítali uvoľnenejšie opatrenia, chcú otvoriť aspoň pre zaočkovaných

9.12.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská asociácia akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP) žiada uvoľniť protipandemické opatrenia aj pre termálne a umelé kúpaliská. Chce, aby tieto zariadenia mohli fungovať aspoň pre zaočkovaných a tiež ľudí s prekonaním choroby COVID-19.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Ak je ich prevádzkovanie odopreté, organizácia dôrazne žiada vládu, aby čím skôr predstavila schémy kompenzácie nákladov na udržané pracovné miesta, fixných nákladov, ako aj výpadkov tržieb a ušlého zisku.

Tlak na prevádzky je obrovský

Ako organizácia informovala, taktiež žiada zjednodušenie a zrýchlenie samotného procesu udeľovania finančnej pomoci, pretože tlak na prevádzky v tomto odvetví je aj pre nárast nákladov na energie a tovary obrovský.

Ak sú v štátnej kase podľa SAAKP peniaze na veľkolepé rozdávanie hotovosti, tak by sa nemalo zabúdať ani na podporu firiem v cestovnom ruchu, ktoré podporujú ekonomiku a platia všetky dane a odvody.

Vianočný darček

Prevádzkovatelia akvaparkov, kúpalísk a plavární vyslovili nespokojnosť s tým, že predstavitelia vlády a ministerstvo zdravotníctva sa nezmienili o uvoľňovaní opatrení aj pre ich zariadenia. „Máme dojem, že prevádzky poskytujúce zdravý pohyb, budovanie imunity a regeneráciu sa dostali na okraj záujmu vlády napriek tomu ako dopomohli k rozvoju cestovného ruchu a zamestnanosti v regiónoch,“ upozornil viceprezident SAAKP Peter Kolenčík.

Zároveň sa opýtal, či ich zamestnanci dostanú ako vianočný darček možnosť pracovať a poskytovať služby klientom vyhľadávajúcim regeneráciu a uvoľnenie fyzického a psychického vypätia.

Domáci ruch je na bode mrazu

„Vláda počas leta hrdo a sebaisto avizovala, že je pripravená na tretiu vlnu pandémie. Nám sa ale zdá, že ešte aj teraz koná intuitívne, nesystematicky a robí závažné chyby. Aj vďaka tomu patríme medzi krajiny s najnižšou mierou zaočkovanosti a najdlhšie trvajúcimi obmedzeniami,“ uviedol prezident SAAKP Gabriel Somogyi.

Asociácii sa nepozdáva, že keď už máme jeden z najzložitejších systémov riadenia pandemickej situácie v Európe v podobe COVID automatu, prečo sa nepoužíva. Namiesto podpory domácej ekonomiky podľa nej Slováci podporujú ekonomiku susedných krajín a domáci cestovný ruch je na bode mrazu.

Viac k témam: COVID-19, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Prevádzkovatelia termálnych a umelých kúpalísk by privítali uvoľnenejšie opatrenia, chcú otvoriť aspoň pre zaočkovaných © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *