Home / SVET / Česko chce vyslať do Poľska 150 vojakov, budú pomáhať pri ochrane hranice s Bieloruskom

Česko chce vyslať do Poľska 150 vojakov, budú pomáhať pri ochrane hranice s Bieloruskom

8.12.2021 (Webnoviny.sk) – Česká vláda v stredu schválila plán vyslania 150 príslušníkov ozbrojených síl do Poľska, aby tam pomohli strážiť hranice s Bieloruskom. Minister obrany Lubomír Metnar uviedol, že dostanú mandát zostať v Poľsku 180 dní.

Misiu ešte musia schváliť obe komory českého parlamentu. Očakáva sa, že tak urobia do konca budúceho týždňa. Česi by sa pripojili k Veľkej Británii a Estónsku, ktoré v Poľsku nasadili podobné počty vojakov.

EÚ obviňuje z migračnej vlny Bielorusko

Poľská vláda a Európska únia obviňujú Bielorusko z organizovania migračnej vlny na svojej východnej hranici. Označujú to za útok v odvete za sankcie, ktoré blok uvalil na Lukašenkov režim pre potláčanie ľudských práv.

Minsk toto obvinenie odmieta. Migranti, väčšinou z Blízkeho východu, sa zhromažďujú na hranici Bieloruska s Poľskom od leta.

Možno budú potrebné ďalšie sankcie

„Európska únia to nemôže tolerovať,“ uviedol český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek a dodal, že nemožno vylúčiť ďalšie sankcie proti Bielorusku.

Minulý týždeň EÚ uvalila na Bielorusko nové sankcie. Ich terčom sú desiatky bieloruských predstaviteľov, organizácií a spoločností, pričom EÚ sa zamerala na osoby obvinené z účasti na „hybridnom útoku“ proti spoločenstvu s použitím migrantov na hraniciach Bieloruska s Poľskom, Litvou a Lotyšskom.

Viac k témam: česká armáda, Nelegálna migrácia, poľsko-bieloruské hranice, Sankcie proti Bielorusku, Utečenci migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Česko chce vyslať do Poľska 150 vojakov, budú pomáhať pri ochrane hranice s Bieloruskom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europarlament vyzýva na rázny boj proti ruským zásahom, zdôrazňujú to aj pre nadchádzajúce eurovoľby

Ruské zasahovanie odsudzujú aj slovenskí europoslanci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *