Home / EKONOMIKA / Lukašenkov režim zaviedol odvetné sankcie voči Únii a Británii, obmedzuje aj dovoz niektorých tovarov

Lukašenkov režim zaviedol odvetné sankcie voči Únii a Británii, obmedzuje aj dovoz niektorých tovarov

6.12.2021 (Webnoviny.sk) – Bielorusko zavádza sankcie proti leteckým spoločnostiam z Európskej únie a Veľkej Británie a obmedzuje dovoz niektorých západných tovarov.

Krok je odpoveďou na sankcie, ktoré minulý týždeň na Bielorusko okrem EÚ a Británie uvalili aj Spojené štáty a Kanada.

Únia zmrazila majetok 17 Bielorusom

Ich terčom sú desiatky bieloruských predstaviteľov, organizácií a spoločností, pričom EÚ sa zamerala na osoby obvinené z účasti na „hybridnom útoku“ proti spoločenstvu s použitím migrantov na hraniciach Bieloruska s Poľskom, Litvou a Lotyšskom.

Zákaz dovozu je reakciou na „nezákonný vonkajší sankčný tlak, ktorého cieľom je podkopanie suverenity Bieloruska a zhoršenie blahobytu bieloruských občanov,“ uviedlo v pondelok bieloruské ministerstvo zahraničných vecí. Zoznam západných tovarov podliehajúcich sankciám zatiaľ bieloruská vláda nezverejnila.

Nové sankcie EÚ zahŕňajú aj zákaz vycestovania a zmrazenie majetku 17 osobám z Bieloruska vrátane vysokých predstaviteľov pohraničnej stráže a ozbrojených síl, vládnych predstaviteľov a sudcov.

Migranti zhromaždení na hraniciach

Opatrenia zasiahli aj letecké spoločnosti vrátane štátneho prepravcu Belavia a organizácie, ktoré EÚ obviňuje zo spolupráce pri zvážaní migrantov do Bieloruska s cieľom pomôcť im prekročiť hranice s európskym blokom.

Migranti, väčšinou z Blízkeho východu, sa niekoľko týždňov zhromažďujú na hranici Bieloruska s Poľskom a menšej miere aj s Litvou a Lotyšskom v snahe preniknúť na územie EÚ.

Tá obviňuje režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že podnecuje prílev migrantov a využíva ich v rámci odvety za sankcie EÚ, čo Bielorusko popiera.

Viac k témam: Sankcie proti Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukašenkov režim zaviedol odvetné sankcie voči Únii a Británii, obmedzuje aj dovoz niektorých tovarov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *