Home / EKONOMIKA / Na Slovensku je bez práce takmer 190-tisíc ľudí, najviac ich vyprodukoval priemysel

Na Slovensku je bez práce takmer 190-tisíc ľudí, najviac ich vyprodukoval priemysel

3.12.2021 (Webnoviny.sk) – Počet ľudí bez práce v treťom štvrťroku prvýkrát v tomto roku klesol. Medziročne bolo na Slovensku o 2,9 percenta nezamestnaných menej, keď počet ľudí bez práce dosiahol 187,8 tisíca osôb. Miera nezamestnanosti sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka znížila o 0,2 percentuálneho bodu na 6,8 percenta.

Klesala tak tretí štvrťrok po sebe. Pokles však v porovnaní s predošlým štvrťrokom bol minimálny, v druhom štvrťroku miera nezamestnanosti dosiahla 6,9 percenta. Najviac rástol počet dlhodobo nezamestnaných. V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR.

Dlhodobá nezamestnanosť sa výrazne zvýšila

Počet nezamestnaných v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa po sezónnom očistení znížil o 3,8 percenta na 182,6 tisíca osôb. Pretrvávajúca pandémia podľa štatistikov ovplyvňuje hlavne dlhodobú nezamestnanosť. Kým v prvom štvrťroku bola ešte v medziročnom poklese, v posledných dvoch štvrťrokoch počet osôb bez práce v trvaní jeden rok a dlhšie medziročne rástol.

V aktuálnom štvrťroku bola dlhodobá nezamestnanosť vyššia o 40,5 percenta, teda 112-tisíc osôb. Rástla aj nezamestnanosť v trvaní od šesť do 11 mesiacov, jej medziročný nárast bol však miernejší ako v minulom štvrťroku a dosiahol 9,2 percenta.

Nezamestnaní medziročne pribudli len vo vekových skupinách od 50 do 60 rokov, najvýraznejšie v skupine od 55 do 59 rokov, a to o 45,4 percenta. Ostatné vekové skupiny zaznamenali zníženie počtu nezamestnaných, najviac medzi mladými do 25 rokov, o 11,2 percenta.

Najviac nezamestnaných vzišlo z priemyslu

Najviac nezamestnaných naposledy pracovalo v prie­mysle, v obchode a v stavebníctve. Zvýšil sa podiel nezamestnaných bez pracovnej skúsenosti, pri medziročnom raste o 1,6 percentuálneho bodu doposiaľ nikdy nepracovalo 26,7 percenta nezamestnaných.

Počet nezamestnaných medziročne klesol v piatich krajoch, zvýšil sa v troch. Relatívne najviac vzrástol v Košickom kraji, a to takmer o tretinu. Okrem toho pribudli nezamestnaní aj v Trnavskom a Banskobystrickom kraji. Najvýraznejší relatívny pokles zaznamenal Nitriansky kraj a Trenčiansky kraj.

Najväčšia nezamestnanosť bola aj naďalej v krajoch východného Slovenska, podiel Prešovského kraja tvoril na celkovej nezamestnanosti takmer štvrtinu a podiel Košického kraja bol 20,7 percenta.

Obidva kraje mali aj najvyššiu mieru nezamestnanosti, dvojcifernú hodnotu dosiahla v Prešovskom, Košickom a v Banskobystrickom kraji. V Košickom kraji zároveň medziročne najviac vzrástla, o 2,2 percentuálneho bodu.

Porovnávať údaje je nemožné

V prvom až treťom štvrťroku nezamestnanosť medziročne vzrástla o 9,9 percenta, tempo rastu sa však od začiatku tohto roka výrazne zmiernilo. Počet nezamestnaných dosiahol 189-tisíc osôb. Najviac sa zvýšili počty tých, ktorí naposledy pracovali v zdravotníctve a sociálnej pomoci, informáciách a komunikácii a v umení, zábave a rekreácii.

Počet tých, ktorí ešte nikdy nepracovali, sa zvýšil viac než o pätinu. Miera nezamestnanosti bola vyššia o 0,7 percentuálneho bodu a dosiahla 6,9 percenta.

Štatistici upozorňujú na to, že porovnať aktuálne dáta so situáciou pred pandémiou, teda s rovnakým obdobím roka 2019 nie je možné, pretože nastali významné metodické zmeny a údaje od roku 2021 nie sú kompatibilné s predchádzajúcimi obdobiami a nie je možné ich porovnávať v dlhšom časovom rade.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, Nezamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku je bez práce takmer 190-tisíc ľudí, najviac ich vyprodukoval priemysel © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *