Home / SLOVENSKO / Nárok na Digitálny COVID preukaz EÚ vznikne až po pozitívnom PCR teste, nedostanete ho však hneď

Nárok na Digitálny COVID preukaz EÚ vznikne až po pozitívnom PCR teste, nedostanete ho však hneď

2.12.2021 (Webnoviny.sk) – Nárok na Digitálny COVID preukaz Európskej únie (EÚ) o prekonaní ochorenia COVID-19 vzniká po pozitívnom výsledku RT-PCR testu. Toto potvrdenie možno stiahnuť aj deťom do 12 rokov a platí v období najviac 180 dní po doručení SMS správy s pozitívnym výsledkom testu.

Dostupný je prostredníctvom portálu korona.gov.sk, a to spravidla až 12. deň po potvrdení pozitivity testu. Tieto informácie v tlačovej správe pripomenula hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Nárok na preukaz vzniká automaticky

„Na stránke www.korona.gov.sk má verejnosť možnosť požiadať o testovanie RT-PCR či antigénovým testom. Pri podozrení na ochorenie COVID-19 odporúča Národné centrum zdravotníckych informácií využiť možnosť testovania sa RT-PCR testami, pretože po pozitívnom výsledku vzniká automaticky nárok na Digitálny COVID preukaz EÚ o prekonaní ochorenia COVID-19,” uviedla Sivá.

Viac o téme: Koronavírus

Dodala tiež, že pri objednávaní sa a označovaní jednotlivých symptómov je dôležité, aby žiadatelia vyplnili formulár pravdivo a uviedli všetky príznaky, ktoré pociťujú, ako aj všetky ďalšie dôležité skutočnosti.

Systém pridelí najbližší možný termín

Podľa aktuálne platných nariadení a na základe posúdenia klinických príznakov sa žiadateľovi automaticky pridelí najbližší možný termín v čo najbližšom okolí zadanej adresy.

Zadať sa môže nielen adresa trvalého pobytu, ale ak sa práve nezhoduje s miestom, kde sa osoba nachádza, môže zadať aj adresu prechodného pobytu. Ďalší spôsob, ako sa dať bezplatne otestovať RT-PCR testom, je mať pozitívny výsledok antigénového testu.

Viac k témam: COVID preukaz, Koronavírus, Testovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Nárok na Digitálny COVID preukaz EÚ vznikne až po pozitívnom PCR teste, nedostanete ho však hneď © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *