Home / SVET / Americkí diplomati dostali od Ruska výzvu na odchod do konca januára

Americkí diplomati dostali od Ruska výzvu na odchod do konca januára

1.12.2021 (Webnoviny.sk) – Rusko v stredu upozornilo, že do konca januára bude musieť z krajiny odísť niekoľko amerických diplomatov. Hovorkyňa ruského rezortu zahraničia Maria Zacharovová informovala, že z Ruska budú musieť do 31. januára odísť zamestnanci americkej diplomatickej misie, ktorí tam strávili viac ako tri roky.

Ruská požiadavka podľa nej odzrkadľuje americké kroky, po ktorých bude musieť zo Spojených štátov odísť 55 ruských diplomatov.

Americkú požiadavku vnímame ako vyhostenie a odpovieme rovnako,“ vyjadrila sa Zacharovová.

Vzájomné diplomatické obmedzenia

Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov minulý týždeň povedal, že do 30. januára bude musieť odísť 27 ruských diplomatov a o polroka neskôr podobný počet.

Argument amerického ministerstva zahraničia, že ruskí diplomati musia odísť, pretože im vyprší platnosť víz, odmietol s tvrdením, že odmietnutie Washingtonu obnoviť im víza sa v podstate rovná vyhosteniu diplomatov. Zároveň vyzval USA, aby stiahli niekoľko vzájomných diplomatických obmedzení a vrátili sa k bežnej činnosti ich misií.

Ničenie diplomatických misii

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov označil kroky Washingtonu za efektívne „ničenie diplomatických misií“.

Idú bezhlavo, pokračujú v pokusoch vyvíjať tlak. Ten jazyk ultimát, ktorý Američania používajú aj v iných sférach našich vzťahov, je pre nás neprijateľný. Budeme odpovedať rovnako,“ povedal.

Zhoršovanie vzťahov

Rusko a USA si počas uplynulých rokov niekoľkokrát vzájomne vyhostili diplomatov a prijali kroky obmedzujúce aktivity ich diplomatických misií, zatiaľ čo sa vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom zhoršovali.

Medzi takýmito opatreniami je napríklad ruský zákaz zamestnávania obyvateľov Ruska americkou ambasádou.

Veľvyslanectvo muselo preto znížiť počet svojich konzulárnych zamestnancov o 75 percent a obmedziť väčšinu služieb pre občanov USA, ako aj vybavovanie neprisťahovaleckých víz pre nediplomatické cesty.

Viac k témam: Diplomati, Diplomatické vzťahy, Vyhostenie diplomata
Zdroj: Webnoviny.sk – Americkí diplomati dostali od Ruska výzvu na odchod do konca januára © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *