Home / EKONOMIKA / Prvú pomoc by mali dostať SZČO a zamestnávatelia začiatkom roka 2022, kurzarbeit sa zavedie neskôr

Prvú pomoc by mali dostať SZČO a zamestnávatelia začiatkom roka 2022, kurzarbeit sa zavedie neskôr

1.12.2021 (Webnoviny.sk) – Trvalý kurzarbeit by sa mal na Slovensku zaviesť až od 1. marca budúceho roka. Prvé dva mesiace budúceho roka by mali úrady práce a sociálnych vecí poskytovať zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) príspevky na udržanie zamestnanosti v režime súčasnej Prvej pomoci.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Zákon o podpore v čase skrátenej práce, teda trvalý kurzarbeit, by sa tak nezačal uplatňovať už od 1. januára budúceho roka, ale o dva mesiace neskôr. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podpore v čase skrátenej práce, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet súčasne odsúhlasil návrh, aby sa parlament novelou zákona zaoberal v zrýchlenom režime.

Návrhom sa reaguje na núdzový stav

„Z pohľadu udržania pracovných miest a rýchlejšieho oživenia ekonomickej aktivity po tretej vlne pandémie COVID-19 vzniká akútna potreba zabezpečenia efektívnej finančnej pomoci pre skupiny, ktoré nesplnia podmienky poskytnutia podpory v čase skrátenej práce účinného od 1. januára 2022,“ upozornilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Účinnosť zákona o podpore v čase skrátenej práce sa má posunúť o dva mesiace neskôr pre „zachovanie kontinuity poskytovanej pomoci, ako aj s cieľom zabrániť vážnym hospodárskym škodám“. Legislatívnym návrhom ministerstvo práce reaguje na núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda 25. novembra tohto roka na 90 dní.

Kurzarbeit sa nebude týkať SZČO

Zákon o podpore v čase skrátenej práce schválil parlament v máji tohto roka. Úrady práce budú podľa tohto zákona vyplácať zamestnancovi náhradu mzdy alebo platu v čase, keď mu zamestnávateľ nemôže prideľovať prácu v pôvodne dohodnutom rozsahu. Trvalý kurzarbeit bude určený len pre zamestnancov a zamestnávateľov, nebude sa týkať SZČO.

Finančná pomoc pre zamestnávateľov bude pozostávať z príspevku na čiastočnú úhradu mzdových nákladov na zamestnanca za každú hodinu prekážky v práci na strane zamestnávateľa v čase skrátenej práce v sume 60 percent priemerného hodinového zárobku zamestnanca. Trvalý kurzarbeit má pomôcť zamestnávateľom a zamestnancom v krízových časoch podobne, ako im v súčasnosti pomáha projekt Prvá pomoc.

Aktivuje sa pri prekážke v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej zamestnávateľ nemôže najmenej tretine zamestnancov prideľovať prácu v rozsahu najmenej 10 percent ustanoveného týždenného pracovného času.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Kurzarbeit, SZČO, Zamestnávatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Prvú pomoc by mali dostať SZČO a zamestnávatelia začiatkom roka 2022, kurzarbeit sa zavedie neskôr © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *