Home / SVET / Mních popieral koronavírus a kritizoval Kremeľ, odsúdili ho na 3,5-ročné väzenie

Mních popieral koronavírus a kritizoval Kremeľ, odsúdili ho na 3,5-ročné väzenie

30.11.2021 (Webnoviny.sk) – Rebelujúci ruský mních, ktorý kritizoval Kremeľ a poprel existenciu koronavírusu, bol v utorok odsúdený na 3,5-ročný trest odňatia slobody. Otec Sergij bol zatknutý vlani v decembri po tom, ako ho obvinili, že počas kázní podnecoval veriacich k samovražedným činom a vyzýval ich, aby „zomreli za Rusko“.

Putina nazval zradcom vlasti

Mních obvinenia odmietol a jeho právnici uviedli, že sa odvolajú proti utorňajšiemu rozhodnutiu moskovského súdu. Keď si vypočul verdikt, vyslovil výrok z Biblie: „Nesúďte a nebudete súdení.“

Keď minulý rok vypukla pandémia koronavírusu, 66-ročný mních poprel jeho existenciu. Dlho šíril vyvrátené konšpiračné teórie o ochorení COVID-19 a vakcíny proti koronavírusu opísal ako súčasť globálneho sprisahania na kontrolu más prostredníctvom mikročipov.

Otec Sergij vyzval svojich stúpencov, aby neposlúchli vládne pandemické opatrenia a ukryl sa v kláštore neďaleko Jekaterinburgu. Mních kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého nazval „zradcom vlasti“, a najvyšších duchovných predstaviteľov v Rusku označil za „kacírov“, ktorých treba „vyhodiť“.

Cirkev ho exkomunikovala

Ruská pravoslávna cirkev zbavila otca Sergija hodnosti opáta pre porušenie pravidiel a neskôr ho exkomunikovala. On však tieto rozhodnutia odmietol a ignoroval i predvolania policajných vyšetrovateľov.

Otec Sergij, ktorý sa narodil ako Nikolaj Romanov, slúžil počas sovietskych čias ako policajt. Po odchode z radov orgánov činných v trestnom konaní bol odsúdený za vraždu, lúpež a ublíženie na zdraví. Odsúdili ho na 13 rokov väzenia. Po prepustení nastúpil do cirkevnej školy a neskôr sa stal mníchom.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Súd, Väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Mních popieral koronavírus a kritizoval Kremeľ, odsúdili ho na 3,5-ročné väzenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *