Home / SLOVENSKO / Čaputová spolu s prezidentmi V4 odsúdila bieloruský režim a jeho akcie

Čaputová spolu s prezidentmi V4 odsúdila bieloruský režim a jeho akcie

29.11.2021 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok spolu s prezidentmi Poľska, Českej republiky a Maďarska odsúdila konanie Bieloruska a režimu tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka. Prezidenti Vyšehradskej štvorky (V4) v spoločnom stanovisku na stretnutí v Budapešti konštatovali, že konanie Bieloruska nie je v normálnych susedských vzťahoch medzi krajinami akceptovateľné.

„Protestujeme proti cynickému zneužívaniu ľudí a tiež proti porušovaniu ich dôstojnosti a základných ľudských práv,“ píše sa v stanovisku, ktoré okrem Zuzany Čaputovej podpísal český prezident Miloš Zeman, maďarský prezident János Áder a poľský prezident Andrzej Duda.

Prezidenti krajín V4 zdôraznili, že Bielorusko a jeho vedenie nesie plnú zodpovednosť za životy a smrť ľudí, ktorých do svojej krajiny priviedli. Nesú tiež zodpovednosť za vyriešenie tejto humanitárnej krízy na bielorusko-poľských hraniciach. Krajiny V4 zároveň zdôraznili svoju pripravenosť poskytnúť Poľsku, Litve a Lotyšsku pomoc pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie a NATO.

Bielorusko pod vedením Alexandra Lukašenka posiela na vonkajšie hranice EÚ už niekoľko mesiacov tisíce migrantov, ktorých využíva na destabilizáciu Európskej únie.

Viac k témam: Bieloruský prezident, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová spolu s prezidentmi V4 odsúdila bieloruský režim a jeho akcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rozpočet na prezentáciu na Bienále Benátky považujeme za primeraný, reaguje SNG na vyjadrenia ministerstva kultúry

Tohto ročný projekt Bienále Benátky bol pripravovaný od minulého leta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *