Home / SVET / Prekročia migranti rusko-fínsku hranicu? Opoziční predstavitelia sa obávajú ich príchodu

Prekročia migranti rusko-fínsku hranicu? Opoziční predstavitelia sa obávajú ich príchodu

29.11.2021 (Webnoviny.sk) – V čase napätia na poľsko-bieloruskej hranici spôsobeného migrantmi z Blízkeho východu sa na podobný scenár sústredia v severnejšie položenom Fínsku.

Ako uvádza web euronews.com, tamojší opoziční predstavitelia sa obávajú, že migranti by sa mohli pokúšať o vstup do Európskej únie cez rusko-fínsku hranicu.

Hybridná taktika

Opozičné strany tvrdia, že fínska vláda premiérky Sanny Marinovej spravila málo pre zabezpečenie 1340-kilometrovej hranice pred potenciálnou „hybridnou taktikou“ zo strany Ruska. Zvolali dokonca zasadnutie parlamentu, počas ktorého bude vláda čeliť hlasovaniu o nedôvere.

EÚ obvinila z migračnej krízy na poľsko-bieloruskej hranici režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Poľsko dokonca tvrdí, že v tom mal prsty ruský prezident Vladimir Putin.

Aj keď opozícia nemá v parlamente väčšinu na to, aby v tejto otázke sama zosadila vládu, rastúce obavy o národnú bezpečnosť v súvislosti so susedným Ruskom môžu byť vo Fínsku poriadne emotívnou témou.

Najúspešnejší hybridný útok Ruska

Fínsko už v minulosti zažilo snahy migrantov o prekročenie hraníc. V januári a februári 2016 prišlo na arktický hraničný priechod medzi Fínskom a Ruskom takmer 1000 migrantov.

Fínski predstavitelia sa domnievajú, že im ruské úrady vtedy pomohli s autobusovou dopravou a ubytovaním počas ich cesty na sever, a dostali pokyny, aby požiadali o azyl, keď sa dostanú cez hranicu.

Táto udalosť sa považuje za prvý a doteraz najúspešnejší hybridný útok Ruska tohto typu na niektorý z členských štátov EÚ, i keď fínski predstavitelia a politici sa v tom čase bránili takémuto označovaniu.

Viac k témam: Migranti, poľsko-bieloruské hranice, rusko-fínska hranica
Zdroj: Webnoviny.sk – Prekročia migranti rusko-fínsku hranicu? Opoziční predstavitelia sa obávajú ich príchodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 75 rokov zomrel bývalý obranca Larry Lloyd, legenda tímov FC Liverpool či Nottingham Forest

O úmrtí svojho niekdajšieho hráča informoval účastník Premier League z Nottinghamu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *