Home / SLOVENSKO / Na výzvu úradu verejného zdravotníctva zareagovalo približne 70 ľudí, vrátili sa z rizikových krajín

Na výzvu úradu verejného zdravotníctva zareagovalo približne 70 ľudí, vrátili sa z rizikových krajín

29.11.2021 (Webnoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) naďalej vyzýva ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Južnú Afriku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na emailovú adresu omikron@uvzsr.sk.

Viac o téme: Koronavírus

Do nedele 28. novembra do 18:00 na výzvu Úradu verejného zdravotníctva SR zareagovalo približne 70 ľudí. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Minimalizácia kontaktov

V maili je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. „Kontaktuje vás príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup. Prosíme, aby ste túto výzvu brali vážne a neodignorovali ju,“ zdôraznila Račková.

Osobám, ktoré za posledných 14 dní navštívili uvedené krajiny a členom ich spoločnej domácnosti ÚVZ SR dôrazne odporúča, aby minimalizovali kontakty, a to bez ohľadu na svoj očkovací status.

Chystá sa zmena vyhlášky

ÚVZ SR aktuálne pracuje na zmene vyhlášky, ktorá upravuje karanténne povinnosti osôb. Z pohľadu domácej karantény a následného testovania sa v nej stanovia presné podmienky pre osoby prichádzajúce z potenciálne rizikových krajín. V súčasnosti diskutujú aj o ďalších opatreniach.

„Vzhľadom na nový variant omikron prispôsobujeme aj organizáciu sekvenovania vzoriek a rozširujeme kapacity tak, aby všetky pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z uvedených krajín, boli sekvenované prioritne. Úrad verejného zdravotníctva zároveň sekvenuje všetky pozitívne vzorky od osôb, ktoré sa zaregistrovali v systéme eHranica,“ uzavrela hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Viac k témam: Cestovanie covid-19, EHranica, Koronavírus, omikron
Zdroj: Webnoviny.sk – Na výzvu úradu verejného zdravotníctva zareagovalo približne 70 ľudí, vrátili sa z rizikových krajín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *