Home / EKONOMIKA / Gastrosektor víta poukazy pre dôchodcov, najprv však žiada zníženie DPH

Gastrosektor víta poukazy pre dôchodcov, najprv však žiada zníženie DPH

28.11.2021 (Webnoviny.sk) – Prevádzkovatelia gastrosektora vítajú návrh ministerstva financií na poskytovanie poukážok v hodnote 500 eur dôchodcom zaočkovaným tromi dávkami vakcíny proti COVID-19. Najskôr však požadujú čo najrýchlejšie zníženie DPH pre gastro služby, najlepšie už od 1. januára 2022. Pre agentúru SITA to uviedol Ján Laš zo zoskupenia Zachráňme gastro!.

Poukážky majú doplniť zníženie DPH

Všetko, čo smeruje k vyššej zaočkovanosti ohrozených skupín, podporujeme. Myslieť si však, že dôchodcovia pomôžu svojimi 500 eurami rovnomerne celému gastrosektoru, by bolo naivné. Tento nápad nedosahuje pozitíva návrhu ministra financií Igora Matoviča na zníženie DPH pre reštaurácie, na ktorom, ako sme počuli, existuje zhoda celého politického spektra,“ uviedol Ján Laš.

Zoskupenie verí, že DPH sa zníži čo najskôr, ideálne už k 1. januáru 2022 a „dôchodcovské poukážky“ toto zníženie len doplnia. „Dúfame, že sa zníženie DPH nestane predmetom mesiacov dlhých medzirezortných bojov. Prosíme preto všetkých politikov, z opozície i koalície, aby urobili všetko preto, aby ťažko skúšanému sektoru pomohli v parlamente čo najskôr,“ doplnil Ján Laš.

Slabá pomoc s absurdnými omeškaniami

Pomoc reštauráciám musí prísť podľa zoskupenia hneď, či už z ministerstva hospodárstva, dopravy, alebo práce. O pol roka už môže byť neskoro a ďalšie stovky podnikateľov a prevádzok zmiznú z gastroscény. „Na Slovensku sú gastrospoločnosti, ktoré ešte stále nedostali schválenú pomoc z ministerstva dopravy ani za marec 2020. A hoci tretia vlna je tu, zodpovedné ministerstvá stále nevypísali nové schémy pomoci, ktoré sú tiež omnoho dôležitejšie, ako nedávno predstavený návrh s 500 eurami,“ tvrdí Laš.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí podľa neho stále prepláca iba malú časť vyšších miezd. „Aj tak slabá pomoc reštauráciám dnes prichádza s absurdnými omeškaniami, alebo neprichádza vôbec,“ dodal.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Gastrosektor, Zníženie DPH
Zdroj: Webnoviny.sk – Gastrosektor víta poukazy pre dôchodcov, najprv však žiada zníženie DPH © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *