Home / SLOVENSKO / Zimná údržba v Košiciach už začala, sypače už absolvovali prvé výjazdy počas mrazu

Zimná údržba v Košiciach už začala, sypače už absolvovali prvé výjazdy počas mrazu

21.11.2021 (Webnoviny.sk) – Tento týždeň sa na území mesta začalo so zimnou údržbou, ktorá podľa schváleného operačného plánu potrvá až do 31. marca 2022. Sypače už v noci absolvovali aj svoje prvé výjazdy, keď pre teploty okolo bodu mrazu posypávali cestu na Jahodnú a do Kavečian. Informoval o tom Magistrát mesta Košice.

Mesto si od spoločnosti Kosit ako svojho zmluvného partnera na november zazmluvnilo 14 veľkých sypačov na cesty, 13 malých sypačov na chodníky a jeden nakladač. V zimných mesiacoch sa počty mechanizmov budú zvyšovať.

Podobne ako v predchádzajúcich rokoch sa v zmysle plánu zimnej údržby budú prioritne udržiavať najmä miestne komunikácie I. a II. triedy, po ktorých jazdia autobusy MHD. Po nich prídu na rad vnútrosídliskové komunikácie, chodníky a parkoviská. Následne sa budú dočisťovať zastávky MHD a podchody.

Adoptuj si chodník a zarábaj

Po veľmi dobrých skúsenostiach zo zimnej sezóny 2020/21 sa Mesto Košice rozhodlo pokračovať v projekte Adoptuj si chodník a zarábaj. Záujemcovia o ručné odpratávanie snehu a ľadu, ktorí si to vyskúšali už počas uplynulej zimy, ale aj noví adepti, sa mohli od polovice októbra registrovať cez mobilnú aplikáciu Zimná údržba Mesto Košice.

Jednotlivé úseky majú zväčša od 35 – 50 štvorcových metrov a ich dĺžka dosahuje okolo 15 – 35 metrov. V súčasnosti si svojho nového pána našlo už 650 zo 713 ponúkaných úsekov. Mesto každému zaregistrovanému záujemcovi postupne distribuuje vrecia s posypovým materiálom.

Rýchlejšie aj kvalitnejšie

Veľmi nás teší opätovný záujem Košičanov o tento náš úspešný projekt, o ktorý sa zaujímajú viaceré slovenské mestá. Vďaka aktívnemu prístupu boli chodníky vyčistené nielen rýchlejšie a kvalitnejšie, ale ušetrili sme aj okolo 250-tisíc eur. Aj preto sme na túto sezónu rozšírili počet úsekov na adopciu na 713. Zostávajú nám ešte posledných osem percent neobsadených chodníkov najmä v mestských častiach Sever a Západ. Vyzývame preto každého, kto chce urobiť dobrý skutok a pomôcť svojmu mestu, zarobiť si od 300 do 500 eur a zlepšiť si svoju kondičku, nech si do svojho mobilu stiahne aplikáciu Zimná údržba Mesto Košice, zaregistruje sa a vyberie si zatiaľ neadoptovaný chodník,“ skonštatoval primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Viac informácií o aplikácií Zimná údržba je možné nájsť na webstránke zimnaudrzba.kosice.sk, na otázky občanov zodpovedia zamestnanci mesta aj na e-mailovej adrese zima@kosice.sk.

Viac k témam: Chodník, Posypová soľ, Zimná údržba ciest
Zdroj: Webnoviny.sk – Zimná údržba v Košiciach už začala, sypače už absolvovali prvé výjazdy počas mrazu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *