Home / SVET / Na bieloruskej strane hraníc už migranti netáboria, hlásia Poliaci. Pokusy o ilegálny vstup do Únie pokračujú

Na bieloruskej strane hraníc už migranti netáboria, hlásia Poliaci. Pokusy o ilegálny vstup do Únie pokračujú

19.11.2021 (Webnoviny.sk) – Poľské úrady v piatok uviedli, že na bieloruskej strane hraníc už netáboria žiadni migranti snažiaci sa o vstup do Európskej únie. Pokračujú však pokusy o ilegálne vkročenie na územie EÚ a sú čoraz agresívnejšie.

Ako vyhlásila hovorkyňa pohraničnej stráže Anna Michalská, približne 50 migrantov sa vo štvrtok dostalo cez plot do Poľska.

Na pohraničníkov hádzali kamene

V skupinke sa nachádzala i päťčlenná rodina, ktorá povedala, že chce zostať žiť v Poľsku. V ich prípade začali s vybavovaním žiadosti. Ostatní sa podľa Michalskej budú musieť vrátiť do Bieloruska.

Neskôr zabránili vo vstupe do Poľska i ďalším dvom veľkým skupinám. Niektorí migranti hádzali na poľských pohraničníkov kamene a konáre zo stromov.

Naproti tomu, stovky Iračanov sa vo štvrtok vrátili domov z Bieloruska po tom, ako sa vzdali nádeje, že sa odtiaľ dostanú do Európskej únie (EÚ).

Mnohých ďalších, ktorí zostali v Bielorusku, podľa bieloruských štátnych médií presunuli do vyhrievaného skladu neďaleko hraníc a vyprázdnili tak provizórny tábor.

Malo tam byť dvetisíc migrantov

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) bolo na bieloruskej hranici s Poľskom v ostatných dňoch až 2000 migrantov, pričom približne polovicu tohto počtu tvorili ženy a deti.

EÚ už dávnejšie obvinila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že podnecuje príliv migrantov a využíva ich v rámci odvety za sankcie EÚ.

Poľská pohraničná agentúra informovala, že od začiatku tohto mesiaca nastalo viac ako päťtisíc pokusov o prekročenie hraníc osobami prichádzajúcimi z Bieloruska. V celom minulom roku to bolo iba 88 takýchto prípadov.

Viac k témam: Migranti, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Na bieloruskej strane hraníc už migranti netáboria, hlásia Poliaci. Pokusy o ilegálny vstup do Únie pokračujú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rušenie GPS signálu nad Baltským morom je pravdepodobne vedľajším efektom Ruska proti útočným dronom

Zasahovanie sa zintenzívnilo, keď začali útoky ukrajinských dronov na ruskú energetickú infraštruktúru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *