Home / SVET / Migranti opúšťajú provizórny tábor na hraniciach s Poľskom, odvážajú ich bieloruské autobusy

Migranti opúšťajú provizórny tábor na hraniciach s Poľskom, odvážajú ich bieloruské autobusy

17.11.2021 (Webnoviny.sk) – Migrantov v provizórnom tábore na bieloruskej strane hranice s Poľskom začali bieloruské úrady odvážať autobusmi. V stredu to potvrdil predstaviteľ poľskej vlády, čo by mohlo znamenať možnosť deeskalácie napätej situácie.

Námestník ministra vnútra Maciej Wasik uviedol, že dostal informáciu, že migranti nastupujú do autobusov poskytnutých Bieloruskom a opúšťajú oblasť pri hraniciach s Poľskom.

Mohli sa len presunúť na iné miesto

Pohraničná stráž v Poľsku zároveň na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnila video, ako bieloruské sily odkláňajú migrantov s taškami a batohmi preč od hraníc. Hovorkyňa pohraničnej stráže Anna Michalská však poznamenala, že niektorých migrantov videli, ako si so sebou berú drevené polená, čo vyvolalo otázky, či sa náhodou iba nepresunuli na iné miesto pozdĺž hranice.

Tisíce migrantov, väčšinou z Blízkeho východu, sa niekoľko týždňov zhromažďovali na bielorusko-poľských hraniciach v snahe dostať sa do Európskej únie. Tá obvinila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že podnecuje príliv migrantov a využíva ich v rámci odvety za sankcie EÚ.

Sankcie európskej dvadsaťsedmičky proti Bielorusku prišli po tom, ako Lukašenkov režim začal tvrdo zasahovať proti oponentom. Spomenutý prezident sa po vlaňajších voľbách ocitol pod tlakom. V nich podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil, no opozícia i zahraničie považujú výsledky hlasovania za zmanipulované.

Tisíce pokusov o prekročenie hraníc

V uliciach bieloruských miest následne vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi, ktoré trvali niekoľko mesiacov. Režim v Bielorusku neváhal na potlačenie protestov použiť tvrdé zásahy, pričom výsledkom boli tisícky zatknutých, uväznených či dokonca mučených ľudí. V ostatných týždňoch sa vyskytli aj početné represie voči zástupcom médií.

Podľa poľskej pohraničnej agentúry nastalo v doterajšom priebehu tohto mesiaca viac ako päťtisíc pokusov o prekročenie hraníc osobami prichádzajúcimi z Bieloruska. V celom minulom roku to bolo iba 88 takýchto prípadov.

Viac k témam: Migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Migranti opúšťajú provizórny tábor na hraniciach s Poľskom, odvážajú ich bieloruské autobusy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *