Home / SLOVENSKO / Krajský súd v Bratislave odmieta svoje zrušenie, trvá aj na ponechaní správnej agendy

Krajský súd v Bratislave odmieta svoje zrušenie, trvá aj na ponechaní správnej agendy

16.11.2021 (Webnoviny.sk) – Krajský súd v Bratislave (KS BA) namieta plán na jeho zrušenie ako odvolacieho súdu a trvá aj na ponechaní agendy správneho súdnictva.

Súd to uvádza v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca Pavol Adamčiak s tým, že toto stanovisko prezentoval rezortu spravodlivosti v rámci diskusie o návrhu zákona o zriadení správnych súdov.

Predmetný návrh podľa stanoviska KS BA považuje za predčasný, pretože mu chýba podrobná analýza skladby agendy na jednotlivých správnych kolégiách krajských súdov SR a jej vývoj.

Súd je otvorený spolupráci

„Krajský súd v Bratislave ako súd, na ktorom je najvyššia špecializácia v rámci správnych kolégií krajských súdov, je otvorený spolupráci pri tvorbe ďalšieho nového právneho predpisu,“ uvádza sa v stanovisku s tvrdením, že v doterajšej histórii rozhodovania správneho kolégia osvedčil KS BA svoje opodstatnenie.

Na prvom stupni rozhodovania totiž podľa stanoviska už dlhodobo deklaruje jasnú a podrobnú špecializáciu sudcov pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutí správnych orgánov, majúc najväčší rozsah agendy správneho súdnictva zo všetkých krajských súdov v SR.

„Z hľadiska inštitucionálnej pamäte je efektívne a múdre nadviazať na činnosť správneho kolégia Krajského súdu v Bratislave a popri tomto súde zriadiť ďalšie tri správne súdy v Trenčíne, Banskej Bystrici a Košiciach,“ konštatuje KS BA. Dodáva, že by bolo veľkou chybou zrušiť najlepšie fungujúci správny súd s vybudovanou špecializáciou a nevyužiť jeho potenciál.

Odčlenenie správneho od všeobecného súdnictva

Podľa návrhu ministerstva spravodlivosti by prvostupňové správne súdy mali sídliť v Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach.

„Okrem toho, že sme už zriadili najvyšší správny súd, chceme k nemu vytvoriť podobne aj prvý stupeň správnych súdov. To znamená, že sme odčlenili správne súdnictvo od všeobecného súdnictva,“ uviedla ešte v septembri ministerka Mária Kolíková.

Súčasťou správneho súdnictva sú napríklad spory o daniach, stavbách či dôchodkoch. Šéfka rezortu doplnila, že vytvorením samostatného správneho súdnictva bude možnosť na špecializovanie sudcov.

Viac k témam: Súdnictvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajský súd v Bratislave odmieta svoje zrušenie, trvá aj na ponechaní správnej agendy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *