Home / SLOVENSKO / Korčok má vážne obavy o slovenskú demokraciu, dezinformácie sú serióznym problémom

Korčok má vážne obavy o slovenskú demokraciu, dezinformácie sú serióznym problémom

11.11.2021 (Webnoviny.sk) – Šírenie manipulácií a klamstiev v politike a verejnom priestore je vážnou hrozbou pre demokraciu. Upozornil na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) v stredu 10. novembra v diskusii venovanej vplyvu dezinformácií na medzinárodnom kongrese ITAPA 2021.

V paneli s názvom Slovensko zmietané dezinformáciami šéf slovenskej diplomacie diskutoval spolu s podpredsedníčkou vlády a ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronikou Remišovou (Za ľudí), ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a ministrom vnútra SR Romanom Mikulcom (OĽaNO).

V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Boj s dezinformáciami je ako maratón

„Dezinformácie zasahujú do života každého z nás. To, či dokážeme minimalizovať ich negatívny dopad, je jednou z kľúčových otázok odolnosti našej demokracie, stability a bezpečnosti. Boj s dezinformáciami je a bude maratónom, nie šprintom, a jednoznačne bude pre Slovensko a svet misiou na roky dopredu,“ uviedol Korčok.

V boji proti dezinformáciám ide podľa ministra o veľa. „O naše členstvo v euroatlantických štruktúrach, vnímanie toho, kto sú naši strategickí spojenci a partneri a jednoducho povedané o to, kam patríme a od čoho sa potom má odvíjať aj podpora verejnosti pre ciele našej zahraničnej politiky,“ pokračoval a podčiarkol dôležitosť toho, aby o zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska rozhodovali informované postoje občanov, a nie cielené šírenie neprávd a konšpirácií.

Dôležité je kritické myslenie

Minister zahraničných vecí pritom vyzdvihol dôležitosť kritického myslenia, mediálnej gramotnosti či strategickej komunikácie. Cesta k tomu, ako vytvoriť podmienky pre informované rozhodnutia verejnosti na základe faktov a nie konšpirácií, nesmie podľa ministra Korčoka viesť k obmedzovaniu slobody slova či myslenia.

„Ide nám o nastavenie jasných pravidiel fungovania digitálnych platforiem, aby nemohli svojvoľne určovať, aký obsah sa môže šíriť na sociálnych sieťach a aký nie,“ doplnil.

Viac k témam: Demokracia, Dezinformácie, Klamstvo, Politika
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok má vážne obavy o slovenskú demokraciu, dezinformácie sú serióznym problémom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *