Home / SVET / Predsedníčkou českej Poslaneckej snemovne sa stala líderka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Predsedníčkou českej Poslaneckej snemovne sa stala líderka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

10.11.2021 (Webnoviny.sk) – Českí poslanci si zvolili za predsedníčku Poslaneckej snemovne líderku strany TOP 09 Markétu Pekarovú Adamovú. Politička bola kandidátkou budúcej vládnej koalície, ktorá má v dolnej komore parlamentu 108 z 200 hlasov. Vo voľbe dostala 102 hlasov, informuje spravodajský portál TN.cz.

Najsilnejší klub má ANO

„Myslím si, že náš zákonodarný zbor by mal v prvom rade hľadieť na to, aby reprezentoval voličov a celú českú spoločnosť. Je našou povinnosťou, aby sme pôsobili zomknuto a aby sme hájili záujmy všetkých občanov našej krajiny. Som v tomto smere veľkým optimistom,“ vyjadrila sa Pekarová Adamová krátko po zvolení.

Svojho nominanta predstavilo aj hnutie ANO z končiacej vlády, ktoré má najsilnejší poslanecký klub v Poslaneckej snemovni. O post jej predsedu sa usiloval vicepremiér Karel Havlíček, ale jeho kandidatúru poslanci pri hlasovaní zamietli.

Poslanci už zložili sľub

Predseda Poslaneckej snemovne je tretí ústavný činiteľ v Českej republike za predsedom Senátu a prezidentom.

Snemovňa sa po prvý raz od októbrových volieb zišla v pondelok. Na ustanovujúcom stretnutí všetci poslanci zložili sľub a tiež stihli odsúhlasiť zriadenie imunitného a mandátového výboru, ktorý bude mať 16 členov. Do jeho čela si na stredajšej schôdzi poslanci zvolili Helenu Válkovú z ANO.

Viac k témam: Český parlament, Poslanecká snemovňa českého parlamentu
Zdroj: Webnoviny.sk – Predsedníčkou českej Poslaneckej snemovne sa stala líderka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *