Home / KULTÚRA / Film a TV / Rada RTVS si podľa výboru pre kultúru neplní zákonné povinnosti, predseda závery odmieta

Rada RTVS si podľa výboru pre kultúru neplní zákonné povinnosti, predseda závery odmieta

9.11.2021 (Webnoviny.sk) – Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a médiá konštatuje, že Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) si neplní povinnosti ustanovené zákonom o RTVS, podľa ktorého Rada RTVS dohliada na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami RTVS a plní úlohy kolektívneho orgánu pri nakladaní s jej majetkom.

Urobil tak na základe záverov správy Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ SR) Zmluvné vzťahy v RTVS, s ktorými sa stotožnil a vzal na vedomie. Vo svojom uznesení, ktoré prijal dnes, zároveň odporučil parlamentu, aby konštatoval rovnaký záver. Uznesenie agentúre SITA poskytla tajomníčka výboru Jana Valachová.

RTVS sa so závermi nestotožňuje

Hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová pre agentúru SITA uviedla, že RTVS sa nestotožňuje so závermi výboru v súvislosti s výsledkami kontroly hospodárenia v RTVS podľa správy NKÚ SR. „Formulácie v uznesení Výboru považuje za účelovú dezinterpretáciu protokolu o výsledku kontroly NKÚ SR ‚Zmluvné vzťahy v RTVS‘,“ vysvetlila.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo pre agentúru SITA reagoval, že uznesenie výboru vníma ako pokračujúcu snahu predsedu kultúrneho výboru Kristiána Čekovského (OĽaNO) škandalizovať radu a následne presadiť jej odvolanie. Podľa neho je totiž stále v hre legislatívna zmena v súvislosti s voľbou generálneho riaditeľa RTVS, aby táto kompetencia prešla z parlamentu na radu.

Zneužitá veta zo Zákona o RTVS

Závery kontroly sme prerokovali na mimoriadnom zasadnutí rady, aj za prítomnosti predsedu NKÚ a pána Čekovského, ktorý na vlastné uši mohol počuť interpretáciu záverov kontroly zo strany pána Mitríka. Aj napriek tomu jeho vnímanie bolo úplne iné. Už vtedy som avizoval, že pán predseda výboru to chce obrátiť voči nám. Zneužíva jednu vetu zo Zákona o RTVS, že Rada RTVS dohliada na hospodárnosť, efektívnosť a účelnosť nakladania s verejnými prostriedkami RTVS, ktorú používa podľa vlastnej potreby a na vlastné ciele,“ napísal.

Gallo totiž považuje za nemysliteľné, aby rada zodpovedala za akékoľvek pochybenia manažmentu. Dodal, že v prípade predmetnej kontroly nejde o žiadne závažné porušenia zákonov, ale skôr o formálne náležitosti súvisiace s dodržiavaním internej dokumentácie riadenia. Podotkol, že „kto robí, robí aj chyby“, a vedenie RTVS si ich podľa neho uznalo a s kontrolnou skupinou odsúhlasilo súbor opatrení na odstránenie nedostatkov.

Viac k témam: Rada RTVS, Výbor NR SR pre kultúru a médiá
Zdroj: Webnoviny.sk – Rada RTVS si podľa výboru pre kultúru neplní zákonné povinnosti, predseda závery odmieta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Oscar 2024: Najlepším filmom sa stal Oppenheimer, sošku získala aj Ukrajina a Cena prišiel nahý (foto)

Tohtoročné udeľovanie Oscarov ovládla epická historická životopisná dráma Oppenheimer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *