Home / SLOVENSKO / Prevádzky môžu od ľudí pýtať COVID pas. Nie je to zdravotná dokumentácia, vysvetľuje ministerstvo

Prevádzky môžu od ľudí pýtať COVID pas. Nie je to zdravotná dokumentácia, vysvetľuje ministerstvo

9.11.2021 (Webnoviny.sk) – Kontrola COVID pasov a údajov v nich je legitímna, keďže nejde o zdravotnú dokumentáciu. Upozorňuje na to Ministerstvo zdravotníctva SR s tým, že epidemiologická situácia na Slovensku sa zhoršuje, preto je dodržiavanie opatrení a ich kontrola prioritou.

Snaha chrániť zdravie

Prevádzky kontrolovaním digitálnych COVID pasov podľa rezortu neporušujú zákon, od návštevníkov môžu vyžadovať doklad o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 či výsledok testu.

Viac o téme: Koronavírus

„Nachádzame sa vo vážnej epidemiologickej situácii, preto kontrola dodržiavania opatrení nie je snahou ľudí obmedzovať, ale práve naopak chrániť zdravie verejnosti,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Forma výpisu alebo nahliadnutia

COVID pas obsahuje len obmedzený súbor nevyhnutných informácií, pri overovaní sa kontroluje len platnosť a pravosť preukazu. Deväťmiestny kód je automaticky vygenerovaný a pridelený občanovi systémom, z čoho vyplýva, že nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie.

Zdravotná dokumentácia je súborom údajov o zdravotnom stave osoby, o zdravotnej starostlivosti a o službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorú vedie ako celok všeobecný lekár alebo iný ošetrujúci zdravotnícky pracovník.

Údaje zo zdravotnej dokumentácie sa poskytujú formou výpisu alebo nahliadania. Za zdravotnú dokumentáciu zákon nepovažuje výpisy alebo kópie ale zároveň aj rôzne potvrdenia, ktoré obsahujú údaje o zdravotnom stave.

Viac k témam: COVID pas, COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Prevádzky môžu od ľudí pýtať COVID pas. Nie je to zdravotná dokumentácia, vysvetľuje ministerstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nadácia Henkel Slovensko venuje v šiestom ročníku výzvy na podporu seniorov 65 000 eur

Nadácia Henkel Slovensko, ktorá dlhodobo pomáha seniorom na Slovensku, zverejnila výsledky šiesteho ročníka grantovej výzvy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *