Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Bidenove plány ohľadom povinného očkovania v amerických firmách dostali trhlinu, súd jeho nariadenie pozastavil

Bidenove plány ohľadom povinného očkovania v amerických firmách dostali trhlinu, súd jeho nariadenie pozastavil

7.11.2021 (Webnoviny.sk) – Americký odvolací súd dočasne zablokoval plány prezidenta Joea Bidena na povinné očkovanie vo firmách.

Nariadenie vyžaduje, aby pracovníci súkromných spoločností s viac ako 100 zamestnancami boli do 4. januára plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo raz do týždňa absolvovali testy na koronavírus.

Prezidenta má prekračovať právomoci

Súd však zistil „vážne zákonné a ústavné“ problémy. Preto príkaz pozastavil a dal Bidenovej administratíve čas do pondelka, aby na jeho rozhodnutie zareagovala, informuje spravodajský portál BBC.

Nariadenie na súde napadli štáty Texas, Louisiana, Mississippi, Južná Karolína a Utah, ktoré vedú republikáni, a tiež súkromné spoločnosti a náboženské skupiny. Vo svojich žalobách obvinili prezidenta z prekračovania jeho právomocí.

Príkaz očkovania vo veľkých firmách by sa dotkol viac ako dvoch tretín zamestnancov v Spojených štátoch a podľa Bidena by stanovil národný štandard bezpečnosti v zamestnaní.

Mnohé firmy už očkovanie vyžadujú

Mnohé spoločnosti v USA už vyžadujú od zamestnancov očkovanie a podobné požiadavky sa vzťahujú aj na externých zamestnancov armády a federálnych orgánov.

Súdne zrušenie spomenutého nariadenia by bola veľká rana pre úsilie Bidenovej administratívy o rozšírenie očkovania.

Viac k témam: Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Bidenove plány ohľadom povinného očkovania v amerických firmách dostali trhlinu, súd jeho nariadenie pozastavil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *