Home / SVET / Poliakov pobúrila smrť tehotnej ženy, protestovali proti prísnemu interrupčnému zákonu

Poliakov pobúrila smrť tehotnej ženy, protestovali proti prísnemu interrupčnému zákonu

7.11.2021 (Webnoviny.sk) – Vo Varšave a ďalších poľských mestách sa v sobotu konali protesty proti prísnemu interrupčnému zákonu. Ten podľa demonštrantov viedol k úmrtiu mladej tehotnej ženy so zdravotnými problémami.

Demonštranti mali so sebou fotografiu 30-ročnej Izy, ktorá zomrela v nemocnici v Pszczyne v dôsledku septického šoku. Žena zomrela v septembri, správa o jej úmrtí sa dostala na verejnosť až minulý týždeň.

Na protesty prišiel aj Donald Tusk

Lekári v nemocnici odložili ukončenie jej 22-týždňového tehotenstva napriek tomu, že jej plodu chýbala plodová voda na prežitie, tvrdia rodina zosnulej a jej právnik. Ošetrujúcich lekárov suspendovali a prípad vyšetrujú prokurátori.

Na proteste vo Varšasave sa zúčastnil aj hlavný opozičný líder a bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. Demonštranti sa zišli pred ústavným súdom, ktorý vlani rozhodol o sprísnení zákona, a potom pochodovali k ministerstvu zdravotníctva. Na pamiatku zosnulej ženy svietili svojimi telefónmi alebo sviecami.

Protesty sa konali aj v Gdansku, Poznani, Vroclave, Bialystoku a mnohých ďalších mestách.

Bezpečnosť ženy je dôvodom na prerušenie tehotenstva

Pred vlaňajším sprísnením zákona mohli ženy v Poľsku podstúpiť interrupciu v prípadoch, ak bolo tehotenstvo výsledkom zločinu, ako napríklad znásilnenie, v prípade ohrozenia života matky alebo vážnych deformácií plodu. Ústavný súd však minulý rok v októbri rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva pre vrodené chyby plodu nie je v súlade s ústavou. Aktivisti za práva žien tvrdia, že poľskí lekári teraz čakajú na to, až plod, ktorý nemá šancu na prežitie, zomrie v maternici, namiesto toho, aby vykonali interrupciu. Nezákonná interrupcia je trestateľná až ôsmimi rokmi vo väzení.

Zástancovia prísnejšieho zákona argumentujú, že nie je jasné, že by zákon viedol k úmrtiu ženy.

Minister zdravotníctva Adam Niedzielski sa vyjadril, že prípad je „ťažký“ a vyžaduje si dôkladnú analýzu. Povedal tiež, že vydajú pokyny, aby bolo pôrodníkom jasné, že „bezpečnosť ženy je dôvodom na prerušenie tehotenstva“.

Viac k témam: interrupcie, Protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Poliakov pobúrila smrť tehotnej ženy, protestovali proti prísnemu interrupčnému zákonu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *