Home / EKONOMIKA / Zamestnanci veľkých firiem v USA sa musia najneskôr do začiatku roka 2022 dať zaočkovať

Zamestnanci veľkých firiem v USA sa musia najneskôr do začiatku roka 2022 dať zaočkovať

4.11.2021 (Webnoviny.sk) – Zamestnanci veľkých podnikov v USA musia byť do 4. januára zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.

V opačnom prípade budú musieť raz do týždňa absolvovať test na prítomnosť koronavírusu. Vyplýva to z rozhodnutia federálnej vlády, ktoré nadobudlo účinnosť vo štvrtok.

Hrozia im pokuty

Agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia uviedla, že podnikom, ktoré nebudú opatrenie dodržiavať, hrozia pokuty vo výške takmer 14-tisíc dolárov za každé jedno porušenie.

Viac o téme: Koronavírus

Nové požiadavky, ktoré sa vzťahujú na pracovníkov podnikov so sto a viac zamestnancami, budú mať dopad na približne 84 miliónov ľudí, hoci nie je jasné, koľko z nich ešte nie je zaočkovaných.

Prísnejšie pravidlá

Prísnejším pravidlám bude podliehať aj ďalších 17 miliónov ľudí pracujúcich v domovoch dôchodcov, nemocniciach a iných zariadeniach, ktoré poberajú peniaze zo systémov verejného zdravotného poistenia Medicare a Medicaid.

Viac o téme: Koronavírus COVID-19 vakcína

Pracovníci v tejto skupine budú musieť byť zaočkovaní bez možnosti pravidelného testovania. Zamestnanci budú môcť požiadať o výnimku zo zdravotných alebo náboženských dôvodov.

Majú na výber

Pracovníci budú mať do 4. januára na výber medzi dvoma dávkami vakcíny od spoločnosti Pfizer alebo Moderna alebo jednodávkovým prípravkom od firmy Johnson & Johnson.

Neočkovaní zamestnanci sa budú musieť aspoň raz do týždňa preukázať overeným negatívnym testom a na pracovisku nosiť ochranu dýchacích ciest.

Na pracoviskách nebudú môcť byť prítomní zamestnanci s pozitívnym výsledkom testu.

(1 EUR = 1,1578 USD)

Viac k témam: Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu, Testovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnanci veľkých firiem v USA sa musia najneskôr do začiatku roka 2022 dať zaočkovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *