Home / SLOVENSKO / Trápi vás bedrový kĺb? Nečakajte na koniec pandémie a dajte sa vyšetriť čo najskôr

Trápi vás bedrový kĺb? Nečakajte na koniec pandémie a dajte sa vyšetriť čo najskôr

2.11.2021 (Webnoviny.sk) – Bolesti bedrových kĺbov dokážu značne ovplyvniť kvalitu  života. V období pandémie sa nielenže čakacie doby na vyšetrenia a operácie predĺžili, ale mnohí pacienti navyše odkladajú návštevu ortopéda na „lepšie” časy. Prečo sa neoplatí vyčkávať a kde vám čo najskôr pomôžu sme sa zhovárali s riaditeľom nemocnice Clinica Orthopedica Ing. Martinom Kučerom a ortopédom MUDr. Tomášom Jakubíkom.

Pandémia predĺžila čakacie doby

Ochorenia bedrových kĺbov majú rôzne príčiny, často sa začnú po úrazoch alebo dlhodobým preťažovaním. Mnohé vznikajú aj ako sekundárny dôsledok iného vrodeného  ochorenia,  zápalu alebo po úrazových zmenách kĺbu. Pandémia však ovplyvnila nie len štátne, ale aj súkromné nemocnice. Napríklad v špecializovanej ortopedickej nemocnici sa čakacie doby, ktoré boli len niekoľko dní, výrazne predĺžili: „Tým, že väčšina nemocníc funguje v neštandardnom režime, evidujeme aj my zvýšený záujem zo strany pacientov. Aktuálne sa na ambulantné vyšetrenie, ale aj operáciu, čaká dva až tri mesiace”, ozrejmuje riaditeľ Clinica Orthopedica, Ing. Martin Kučera.

Súkromná neznamená pre bežných pacientov nedostupná

Pri názve súkromná nemocnica si mnoho pacientov predstaví, že za operáciu v takomto zdravotníckom zariadení bude musieť z vlastného vrecka doplácať tisíce eur. Nie je to však pravda. Špecializovaná ortopedická nemocnica Clinica Orthopedica spolupracuje s poisťovňami a konkrétne Union zdravotná poisťovňa plne hradí všetky vyšetrenia a výkony. „Za operáciu, výmenu bedrového alebo kolenného kĺbu, pacient nedopláca, je plne hradená prostredníctvom verejného zdravotného poistenia”, dopĺňa Ing. Martin Kučera.

Operácia bedrového kĺbu – posledná možnosť

Keď má pacient bolesti bedrových kĺbov, neznamená to automaticky, že musí podstúpiť výmenu. Táto náročná operácia je poslednou možnosťou, keď nepomôžu vykonané konzervatívne liečebné postupy. „Je dobré, keď sa pacient pri prvotných ťažkostiach rozhodne podstúpiť vyšetrenie a môžeme začať najskôr s konzervatívnymi liečebnými postupmi, to znamená s cvičením, medikamentóznou liečbou, obstrekmi, rehabilitačnými technikami, následne môžeme vykonať artroskopiu, teda prezrieť kĺb kamerou a keď vyčerpáme všetky spomínané možnosti a pacientovi sa neuľaví, vtedy môžeme po konzultácii s pacientom pristúpiť k výmene bedrového kĺbu”, vysvetľuje MUDr. Tomáš Jakubík, ortopéd z Clinica Orthopedica.

Po operácii rovno na rehabilitáciu

Po operácii bedrového kĺbu nastáva obdobie rekonvalescencie a samozrejme rehabilitácie. Až do prepustenia do domácej liečby navštevuje pacienta na izbe fyzioterapeut trikrát denne. Po prepustení ponúka nemocnica okrem ambulantnej rehabilitácie ďalšiu možnosť. „Od roku 2019 sme priamo v budove na našom poschodí otvorili nové lôžkové zdravotnícke zariadenie SPINE CLINIC, v ktorom poskytujeme ošetrovateľskú starostlivosť s intenzívnou rehabilitáciu pre našich operovaných pacientov. V zásade sa z nemocničnej izby presunú len pár metrov ďalej, na lôžko SPINE CLINIC”, dopĺňa na záver riaditeľ špecializovanej ortopedickej nemocnice Ing. Martin Kučera.

Informačný servis

Viac k témam: Bedrový kĺb, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Trápi vás bedrový kĺb? Nečakajte na koniec pandémie a dajte sa vyšetriť čo najskôr © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *