Home / SVET / Topiaci sa ľadovec v Antarktíde dostane meno, má symbolizovať miesto boja za budúcnosť planéty

Topiaci sa ľadovec v Antarktíde dostane meno, má symbolizovať miesto boja za budúcnosť planéty

1.11.2021 (Webnoviny.sk) – Spojené kráľovstvo pomenuje topiaci sa ľadovec v Antarktíde po dejisku dvojtýždňovej klimatickej konferencie COP26, ktorá sa začala v nedeľu. Glasgowský ľadovec má symbolizovať hlavnú agendu podujatia, ktoré má pomôcť „udržať na uzde“ pokračujúcu zmenu klímy.

Zníženie emisných skleníkových plynov

Účastníci z približne 200 štátov sa budú snažiť o nájdenie riešení, ako do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie planéty a zintenzívňujú extrémne poveternostné javy, ako sú horúčavy, povodne či lesné požiare.

Vedci upozorňujú, že je potrebné urýchlene konať, aby sa predišlo klimatickej katastrofe. Ľadovce, ktoré ležia na britskom území v Antarktíde, budú pomenované po mestách, ktoré hostili klimatické konferencie či v ktorých boli podpísané významné medzinárodné dohody, ako Rio de Janeiro, Kjóto, Paríž alebo Glasgow.

Nárast priemerných teplôt

Britský premiér Boris Johnson povedal, že pomenovanie ľadovca má slúžiť ako pripomienka miesta, kde sa zíde ľudstvo, aby bojovalo za budúcnosť planéty.

Konferencia COP26 by mala nadviazať na parížsku klimatickú dohodu z roku 2015, ktorej cieľom je udržať nárast priemerných teplôt na svete „hlboko pod“ dvomi stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou. Vedci minulý rok informovali, že ľadovec v Antarktíde i Grónsku sa topí šesťkrát rýchlejšie ako v 90. rokoch minulého storočia.

Po komplexnom preskúmaní satelitných dát z obidvoch oblastí zistili, že Antarktída a Grónsko stratili v období 1992 až 2017 dovedna 6,4 bilióna ton ľadu, čo zapríčinilo zvýšenie hladiny oceánov o 17,8 milimetra. Uviedli, že Antarktída prichádza o ľad najmä pre teplejšiu vodu z oceánov, ktoré obmývajú jej pobrežie.

Viac k témam: Britský premiér, COP26, Globálne otepľovanie, Klimatická kríza, Konferencia, Ľadovec
Zdroj: Webnoviny.sk – Topiaci sa ľadovec v Antarktíde dostane meno, má symbolizovať miesto boja za budúcnosť planéty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *