Home / EKONOMIKA / Zákazníci bez rúška robia problémy a vyvolávajú aj hádky, obchodníci by dali polícii viac právomocí

Zákazníci bez rúška robia problémy a vyvolávajú aj hádky, obchodníci by dali polícii viac právomocí

29.10.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) upozorňuje na stupňujúce sa problémy v obchodných prevádzkach vyvolávané správaním skupín ľudí bez náležitého nosenia rúšok.

Tieto osoby podľa SAMO vo väčšom počte a organizovaným spôsobom navštevujú predajne potravín na rôznych miestach a nechránení rúškami na tvári vykonávajú nákupy.

Následne sa združia pri pokladniach, na ktoré vyložia svoj tovar. Tam dochádza k sporom s personálom predajne, ktorý odmieta tovar nablokovať a dožaduje sa, v zmysle predpisov, aby si nasadili rúška, čo však títo ľudia odmietajú.

Rúško si zložia v predajni

Obchodníci preto apelujú na všetky kompetentné orgány, aby sa touto situáciou urgentne zaoberali a prijali rýchle a účinné opatrenia. Informoval o tom v piatok predseda SAMO Martin Krajčovič.

Viac o téme: Koronavírus

„Obchodníci nevedia takýmto situáciám efektívne zabrániť vlastnými silami. Jednak preto, lebo v čase, keď vchádzajú do predajne okolo zamestnanca SBS, majú rúško nasadené a zložia si ho až následne v predajni. Tiež ale preto, lebo sú v početnej presile. Jedinou našou možnosťou je apelovať na týchto ľudí, aby si rúška nasadili a po neuposlúchnutí zavolať políciu, čo aj robíme,“ povedal Krajčovič.

Organizované skupiny návštevníkov predajní bez rúšok uvedeným konaním podľa SAMO nielenže ohrozujú zdravie ostatných nakupujúcich, personálu, ale aj svoje. V neposlednom rade, pri agresívnom správaní týchto osôb, dochádza aj k ohrozeniu bezpečnosti všetkých prítomných.

Polícii chýbajú právomoci

Skúsenosti podľa SAMO ukazujú, že privolaná polícia nekoná v takýchto prípadoch vždy efektívne, údajne v dôsledku chýbajúcich právomocí.

„Polícia musí mať právomoc takýchto nedisciplinovaných ľudí z predajne okamžite vykázať, aby sa nenarúšal riadny chod predajní a nedochádzalo k ohrozovaniu zdravia. Ľudia majú právo bezpečne si nakúpiť a doplniť si potraviny do domácností,“ doplnil Krajčovič.

Zároveň upozornil, že dochádza aj k nezanedbateľným hospodárskych škodám, pretože v niekoľkých prípadoch prišlo až k uzavretiu obchodných prevádzok na niekoľko hodín, kým sa situácia vyriešila a takýto stav je ďalej neúnosný.
Slovenská aliancia moderného obchodu združuje najväčšie spoločnosti zo sektora maloobchodu a veľkoobchodu na Slovensku s viac ako 30-tisíc zamestnancami. Vznikla z iniciatívy spoločností Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco, ktoré sa stali jeho zakladajúcimi členmi a dnes je jeho platným členom aj dm drogerie markt a Terno real estate.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Obchodníci
Zdroj: Webnoviny.sk – Zákazníci bez rúška robia problémy a vyvolávajú aj hádky, obchodníci by dali polícii viac právomocí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *