Home / EKONOMIKA / Slovenské gastro zomiera, štát zatvára podniky a pomoc neposkytuje

Slovenské gastro zomiera, štát zatvára podniky a pomoc neposkytuje

28.10.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenský gastro sektor v prebiehajúcej tretej vlne pandémie koronavírusu bude mať už vo viac ako 20-tich okresoch povinne zatvorené prevádzky.

Žiadna pomoc od štátu

Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov najviac postihnutý sektor pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc, upozorňujú gastro združenia a ich dodávatelia z iniciatívy #stálemámechuť. Vyzývajú preto vládu, aby urýchlene spustila efektívne opatrenia, ku ktorým sa bez komplikovaných podmienok gastro prevádzkovatelia dostanú.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Počas druhej vlny, ktorá Slovensko zasiahla minulý rok, mohol gastro sektor využiť niekoľko schém štátnej pomoci. Reštaurácie mohli napríklad požiadať o príspevok na zamestnancov, odpustenie časti nájomného, pokrytie fixných nákladov alebo si odložiť splatnosť daní a odvodov.

„Vítali sme akúkoľvek pomoc, ktorú nám štát poskytol, no dostať sa k nej bolo často problematické. Prevádzky napríklad nesmeli mať žiadne nedoplatky za odvody alebo museli presvedčiť priamo svojho prenajímateľa, aby im odpustil časť nájmu. Niektoré príspevky navyše prichádzali neskoro a boli administratívne náročné,“ skonštatoval prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie Viliam Pavlovský.

Štyri z piatich prevádzok sa museli zadlžiť

Napriek opatreniam deväťpercent prevádzok po druhej vlne nedokázalo znovu otvoriť. Pomoc štátu gastro sektoru bola pritom aj počas druhej vlny podľa prevádzkovateľov nedostatočná. Štyri z piatich prevádzok sa museli zadlžiť a 90 percent je v zlej finančnej situácii. V tretej vlne však štát prevádzky v čiernych okresoch zatvára, bez akejkoľvek funkčnej pomoci. V gastro sektore pritom pracuje viac ako 40-tisíc ľudí vo všetkých regiónoch krajiny.

Celoštátny lockdown síce nie je, ale gastro prevádzky v 24 čiernych okresoch ho už zažívajú. Prevádzky podľa Magdalény Koreny z Iniciatívy Pomoc pre gastro hlásia, že návštevnosť je medziročne nižšia o viac ako polovicu, zahraniční turisti prakticky absentujú. Ohrozená je existencia viac ako 52 percent prevádzok.

„Nedá sa neustále podnikať s obrovským strachom z budúcnosti, neraz o celé rodiny, gastro potrebuje od vlády pomoc, svetlo na konci tunela. Zníženie DPH na stravovacie služby od budúceho roku, snáď už menej zasiahnutého pandémiou, by pomohlo prevádzkovateľom splatiť obrovské dlhy aj odložené dane a odvody, či zaplatiť vyššie mzdy zamestnancom. Slovenské gastro zomiera, nie je čas vymýšľať koleso, ktorého otáčanie si navyše vyžiada množstvo platených úradníkov a brigádnikov štátom, tak ako počas druhej vlny,“ upozornil výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.

Viac k témam: Gastrosektor
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenské gastro zomiera, štát zatvára podniky a pomoc neposkytuje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *