Home / SLOVENSKO / Národná protidrogová stratégia Slovenska dostala zelenú, štát má jasné priority

Národná protidrogová stratégia Slovenska dostala zelenú, štát má jasné priority

27.10.2021 (Webnoviny.sk) – Rozkladanie skupín zaoberajúcich sa drogovou trestnou činnosťou, konfiškácia príjmov z drogovej trestnej činnosti, monitorovanie či zvyšovanie informovanosti verejnosti o nežiaducich účinkoch drog. Aj to sú hlavné priority Národnej protidrogovej stratégie Slovenska pre roky 2021 až 2025, ktorú na stredajšom rokovaní schválila vláda.

V nej sa chce štát zamerať na odhaľovanie nových metód páchania drogovej trestnej činnosti či na odhaľovanie zneužívania logistických a digitálnych kanálov využívaných na distribúciu stredných a malých množstiev nelegálnych drog v krajine.

Posvietia si na zločinecké skupiny

Cieľom stratégie je znižovanie množstva drogovo závislých a lepšia prevencia, ktorá odradí ľudí od prípadného úmyslu začať užívať omamné a psychotropné látky. Štát si chce zároveň viac „posvietiť“ na vysokorizikové organizované zločinecké skupiny, ktoré sú aktívne na trhoch s drogami.

Od stratégie si zároveň sľubuje zlepšenie medzinárodnej spolupráce v rámci krajín Európskej únie (EÚ), spolupráce s tretími krajinami, Europolom či Eurojustom.

Dobre zvládnutá drogová problematika

Napriek tomu, že Slovensko sa radí medzi krajiny s dobre zvládnutou drogovou problematikou, Ministerstvo zdravotníctva SR v najbližšom období predpokladá pokračovanie v trende nárastu užívania marihuany a metamfetamínu, čiže pervitínu.

Drogová závislosť spôsobila v roku 2019 v EÚ viac ako 8-tisíc úmrtí v dôsledku predávkovania. Väčšina obchodovania s drogami sa uskutočňuje cezhranične, pričom veľká časť zisku sa infiltruje do legálneho hospodárstva. Zisky organizovaných zločineckých skupín v EÚ sa odhadujú na 110 miliárd eur ročne.

Nezákonné internetové lekárne

Problematickými sú aj internetové lekárne. Celosvetovo sú len štyri percentá z nich prevádzkované v súlade so zákonom, pričom 30 až 35-tisíc online lekární funguje vo svete nezákonne. Do legitímneho dodávateľského reťazca s liekmi navyše prenikajú aj falzifikáty a falšované lieky.

Medzinárodný obchod s falšovanými liekmi ročne dosahuje hodnotu 38,9 miliardy eur. Trh s nelegálnymi drogami je aj naďalej najväčším zločineckým trhom v EÚ. Jeho minimálna hodnota sa odhaduje na 30 miliárd eur ročne.

Viac k témam: Drogová trestná činnosť, Drogy, Eurojust, Marihuana, Metamfetamín
Zdroj: Webnoviny.sk – Národná protidrogová stratégia Slovenska dostala zelenú, štát má jasné priority © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *