Home / SVET / Dedič Samsungu nelegálne užíval sedatíva, súd mu udelil pokutu

Dedič Samsungu nelegálne užíval sedatíva, súd mu udelil pokutu

26.10.2021 (Webnoviny.sk) – Dediča juhokórejského konglomerátu Samsung I Če-jonga uznali vinným z nelegálneho užívania sedatíva propofol. Súd mu udelil pokutu vo výške 70 miliónov juhokórejských wonov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Látku užil desiatky ráz

Na základe juhokórejského práva recipientov kontrolovaného lieku, ako aj osoby, ktoré ho podajú, možno stíhať. Kontroverzný podnikateľ v rokoch 2015 – 2020 užil látku, ktorá sa bežne používa ako anestetikum, desiatky ráz. Podľa prokurátorov tak robil pod zámienkou liečby kože. Jeho právnik uviedol, že propofol užíval na liečbu psychologického stresu v súvislosti s hospitalizáciou jeho otca a súdnymi konaniami. I priznal svoju vinu.

Keďže je zneužitie propofolu menej pravdepodobné, ako v prípade mnohých iných kontrolovaných látok, páchatelia zvyčajne dostávajú skôr pokuty ako väzenie, uvádza BBC.

Strávil 20 mesiacov vo väzení

Hoci sa propofol používa pri operáciách, niekedy ho ľudia užívajú rekreačne. V roku 2009 zomrel v dôsledku predávkovania sa propofolom spevák Michael Jackson.

I Če-jonga súdili pre propofol po tom, ako ho v auguste podmienečne prepustili z väzenia, kde strávil 20 mesiacov za podplácanie a spreneveru. Za mreže ho poslali v januári za účasť na korupčnom škandále okolo bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorá je tiež vo väzení. Prezidentov úrad vtedy uviedol, že dúfajú, že po jeho prepustení Samsung pod jeho vedením pomôže krajine vo výrobe „polovodičov a vakcín“. Spoločnosť sa následne zaviazala k tomu, že v najbližších troch rokoch investuje do sektorov, ako sú čipy a biofarmaceutiká, 240 biliónov wonov.

I naďalej čelí procesu pre ďalšie obvinenia, a to z manipulácie s cenami akcií a účtovných podvodov súvisiacich s fúziou dvoch spoločností Samsungu v roku 2015.

Zdroj: Webnoviny.sk – Dedič Samsungu nelegálne užíval sedatíva, súd mu udelil pokutu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia požičia Ukrajine desiatky miliárd eur, podľa von der Leyenovej je potrebná ďalšia podpora

Zelenskyj povedal, že jeho prioritami je prestavba ukrajinskej energetickej siete, výstavba ďalších protileteckých krytov, zlepšenie situácie školstva a nákup väčšieho množstva zbraní a munície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *