Home / SVET / Pápežovi sa nepáči vracanie migrantov do Líbye, detenčné centrá prirovnáva ku koncentračným táborom

Pápežovi sa nepáči vracanie migrantov do Líbye, detenčné centrá prirovnáva ku koncentračným táborom

24.10.2021 (Webnoviny.sk) – Pápež František v nedeľu vyzval na ukončenie praxe vracania migrantov zachránených v mori naspäť do Líbye a iných krajín, ktoré nie sú bezpečné a v ktorých migranti znášajú „nehumánne násilie“.

Hlava katolíckej cirkvi vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby našlo konkrétne spôsoby zvládania migračných tokov v Stredozemnom mori.

Koncentračné tábory

„Vyjadrujem svoju blízkosť tisícom migrantov, utečencov a iných ľudí, ktorí potrebujú ochranu,“ povedal pápež František v príhovore na Námestí svätého Petra. „Tak veľa týchto mužov, žien a detí sú terčom nehumánneho násilia,“ dodal.

„Preto opäť žiadam medzinárodné spoločenstvo, aby dodržalo sľuby, že bude hľadať spoločné riešenia, ktoré budú konkrétne a trvalé pri zvládaní migračných prúdov v Líbyi a celom Stredomorí,“ uviedol. Pápež zároveň povedal, že detenčné centrá v Líbyi „sú ozajstnými koncentračnými tábormi“.

Chýbajú potraviny a mučenie je bežné

Taliansko a Malta sú terčom kritiky zo strany obhajcov ľudských práv preto, že nechávajú migrantov v preplnených záchranárskych člnoch, kým im pridelia bezpečný prístav.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a organizácie na ochranu ľudských práv dlhodobo odsudzujú podmienky v detenčných centrách pre migrantov v Líbyi a tvrdia, že sa v nich vyskytuje bitie, znásilňovanie, mučenie a nedostatok potravín.

Viac k témam: Koncentračný tábor, Líbya, Utečenci migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Pápežovi sa nepáči vracanie migrantov do Líbye, detenčné centrá prirovnáva ku koncentračným táborom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *