Home / EKONOMIKA / Trh práce je živý a funguje, dôkazom je podľa Krajniaka aj nižšia miera nezamestnanosti

Trh práce je živý a funguje, dôkazom je podľa Krajniaka aj nižšia miera nezamestnanosti

20.10.2021 (Webnoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v septembri klesla o 0,28 percentuálneho bodu na 7,09 percenta. Po rokovaní vlády to povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Podľa neho ide o najnižšiu mieru nezamestnanosti od mája minulého roka.

„Je to nižšia úroveň ako pred rokom,“ povedal. Podľa neho tiež stúpa počet voľných pracovných miest a aj počet ľudí, ktorí si našli prácu. „Trh práce je živý, funguje,“ tvrdí minister.

Tisíce zamestnancov ohrozuje prepúšťanie

Miera nezamestnanosti podľa ministra práce a sociálnych vecí do istej miery kopíruje pandemický priebeh. V septembri bolo podľa Krajniaka na Slovensku viac ako 76-tisíc voľných pracovných miest. „Tí, ktorí by prišli o prácu, majú možnosť si vybrať nové pracovné miesto, ak by sa chceli zamestnať,“ povedal.

Počet ľudí, ktorí si našli prácu, sa v septembri medzimesačne zvýšil takmer o päťtisíc na 17,4 tisíca. Pred rokom bolo hromadným prepúšťaním ohrozených 8,3 tisíca zamestnancov, v tomto roku je to 6,2 tisíca zamestnancov.

Prácu si ľahšie hľadajú aj absolventi

Do evidencie úradov práce prišlo podľa Krajniaka v septembri tohto roka o 824 absolventov stredných škôl menej ako v septembri vlaňajška.

Ako dodal, aj u absolventov stredných škôl platí, že si dokážu nájsť prácu ľahšie ako pred rokom. Na úradoch práce evidujú aktuálne 36,9 tisíca voľných pracovných miest vhodných pre absolventov stredných škôl.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, Trh práce
Zdroj: Webnoviny.sk – Trh práce je živý a funguje, dôkazom je podľa Krajniaka aj nižšia miera nezamestnanosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *