Home / EKONOMIKA / Slovensko musí z eurofondov v tomto roku vyčerpať ešte viac ako miliardu eur, potrebné je aj zazmluvnenie financií

Slovensko musí z eurofondov v tomto roku vyčerpať ešte viac ako miliardu eur, potrebné je aj zazmluvnenie financií

20.10.2021 (Webnoviny.sk) – Pre naplnenie odporúčaného plánu čerpania európskych štrukturálnych a investičných fondov na rok 2021 je potrebné ešte využiť 1,74 miliardy eur. V septembri tohto roka totiž čerpanie dosiahlo 105,8 milióna eur.

Remišová predložila materiál

Zároveň pre splnenie odporúčaného plánu kontrahovania treba do konca aktuálneho roka zazmluvniť ešte 1,54 miliardy eur, v predošlom mesiaci bolo zakontrahovaných necelých 42 miliónov eur. Vyplýva to z informácie o stave implementácie finančných prostriedkov Európskej únie v programovom období 2014 – 2020 k 30. septembru 2021 a pokroku v septembri.

Vláda v stredu vzala materiál na vedomie, predložila ho vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Podpriemerný mesiac

Z pohľadu implementácie eurofondov označil rezort investícií september za podpriemerný. V oblasti kontrahovania však považuje za pozitívne, že k 30. septembru dosiahli 90-percentnú úroveň kontrahovania už štyri operačné programy – Ľudské zdroje, Integrovaná infraštruktúra, ako aj programy spolupráce Interreg Slovensko a Česko a INTERACT III.

V oblasti čerpania je podľa ministerstva investícií pozitívne, že ku koncu septembra pre splnenie minimálnej hranice čerpania pre zabránenie dekomitmentu SR v roku 2021 je potrebné vyčerpať, teda predložiť na ministerstvo financií ako certifikačný orgán a schváliť, už iba 158,51 miliónov eur z ročnej hodnoty, ktorá bola k začiatku tohto roka vo výške 1,20 miliárd eur.

Viac k témam: Eurofondy, Fondy
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko musí z eurofondov v tomto roku vyčerpať ešte viac ako miliardu eur, potrebné je aj zazmluvnenie financií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *