Home / SLOVENSKO / Dostali sme 300 miliónov. Darujme 300 tisíc

Dostali sme 300 miliónov. Darujme 300 tisíc

19.10.2021 (Webnoviny.sk) – Stihneme poslať pomoc zo Slovenska do konca roka 2021?

Keď sme po 2. svetovej vojne potrebovali pomoc my, pomohla nám UNRRA (predchodca UNICEF) dodávkami tovaru v hodnote 300 miliónov EUR. Pomohli nám, aby sme sa opäť postavili na nohy. Teraz žijeme v bezpečnej krajine plnej rôznych možností. Pomôžme deťom, ktoré vyrastajú vo vojne, v krajinách, kde chýba pitná voda, potraviny, lieky… Dnes je, žiaľ,  krajín, v ktorých zúri vojna najviac za posledných 30 rokov. V týchto krajinách žije 250 miliónov detí.

Dokážeme na Slovensku vyzbierať 300 tisíc EUR do konca roka 2021 pre tých, ktorí pomoc potrebujú dnes?

Práve tu možno nájdete spôsob pomoci, ktorý vás osloví. Stačí kliknúť na tento odkaz a otvorí sa pred vami svet pomoci, ktorej nikdy nie je dosť. Bude z vás hrdina, vyzývateľ či odosielateľ dobrej správy?

www.darujdobrypocit.sk

Cesta do minulosti

Keď sa pamätníkov pýtame, na čo si z povojnovej pomoci UNRRA spomínajú, hneď sa im rozžiaria oči. Boli to samozrejme žuvačky, konzervy, ktoré vtedy mnohí videli prvý krát a dokonca silón s háčikom, na ktorý by mohli chytiť rybu. Také sú väčšinou spomienky pamätníkov, ktorí dnes majú okolo 80 rokov a po vojne boli malými deťmi s veľkými snami, ku ktorým sa pomoc od UNRRA dostala. Pomoc od UNRRA však bola oveľa rozsiahlejšieho charakteru a bola logisticky aj organizačne náročnou operáciou. Československo uznané ako krajina ťažko zasiahnutá vojnou, z čoho vyplynulo, že nedokáže zrekonštruovať hospodárstvo z vlastných prostriedkov.

Čo nám UNRRA dodávala?

Mäsové konzervy, strukoviny, tuky, obuv a odevy, lieky, múka, kondenzované a sušené mlieko, ovsené vločky, káva, kakao, čaj, čokoláda, žuvačky, sardinky, makaróny, ryža, vanilka, korenie, džemy, sušienky, maslo, margarín. Ďalej pneumatiky, lieky a zdravotnícky materiál, celé vybavenie nemocníc, sanitky, umelé hnojivá, traktory, autobusy, mostové konštrukcie, kravy a ovce, vajíčka, z ktorých sa tu liahli kuriatka. 

Bývalému režimu sa samozrejme pomoc zo západu nepozdávala a snažili sa ju všemožne zdiskreditovať. Po prevzatí moci urobili všetko preto, aby čo najrýchlejšie upadla do zabudnutia.

Miliónom ľudí však UNRRA po vojne pomohla a ich spomienky sa vymazať nedajú. Dnes máme možnosť my, poslať zo Slovenska pomoc tam, kde ju deti najviac potrebujú. Na tomto linku si môžete vybrať, ako by ste chceli pomôcť. Za váš dobrý skutok vám v mene detí v núdzi veľmi ďakujeme.

www.darujdobrypocit.sk

O UNICEFe

UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pôsobíme vo viac ako 190 krajinách, na tých najťažšie dosiahnuteľných miestach. Pracujeme deň čo deň, aby sme pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Ochraňujeme ich práva, zabezpečujeme pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál.

Informačný servis

Viac k témam: Finančná zbierka, Zbierka
Zdroj: Webnoviny.sk – Dostali sme 300 miliónov. Darujme 300 tisíc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *