Home / SLOVENSKO / Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu má pre ministerstvo spravodlivosti odporúčanie, ako postupovať pri súdnej mape

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu má pre ministerstvo spravodlivosti odporúčanie, ako postupovať pri súdnej mape

17.10.2021 (Webnoviny.sk) – Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) odporúča ministerstvu spravodlivosti, aby pri tvorbe reformy súdnej mapy vychádzalo z vecne dôvodných pripomienok uplatnených v pripomienkovom konaní zo strany sudcov, súdov, Súdnej rady SR a zástupcov iných právnických profesií.

Rezort by mal následne hľadať názorové prieniky v záujme vytvorenia optimálneho modelu súdnej mapy.

Podporujú vznik mestských súdov

Skonštatovala to ZOJ na svojej internetovej stránke s tým, že iniciatíva trvá na svojom stanovisku k 1. verzii návrhu novej súdnej mapy, ktorú ministerstvo predstavilo ešte minulý rok. Stanovisko ZOJ zverejnila hovorkyne iniciatívy Katarína Javorčíková a Dagmar Valocká.

Iniciatíva ZOJ v záujme lepšej špecializácie sudcov, rovnomernosti ich zaťaženia vo všetkých regiónoch Slovenska a vyššej efektivity práce súdov naďalej podporuje zriadenie mestských súdov v Bratislave a Košiciach či vytvorenie troch odvolacích súdov pre západoslovenský, stredoslovenský a východoslovenský krajský súdny obvod, s alternatívou vytvorenia dvoch krajských súdov v rámci Západoslovenského súdneho obvodu.

Schvaľujú redukciu okresných súdov

Rovnako ZOJ podporuje oddelenie správneho súdnictva od sústavy všeobecných súdov tak, aby okrem Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky boli vytvorené v týchto súdnych obvodoch tri krajské prvoinštančné správne súdy.

Schvaľujú aj redukciu okresných súdov o tie, na ktorých nie sú vytvorené podmienky na dostatočnú špecializáciu sudcov v hlavných súdnych agendách.

„Vo vzťahu k otázke, kde konkrétne majú byť sídla nových krajských a okresných súdov, v ZOJ nie sú jednotné názory,“ uzavreli Katarína Javorčíková a Dagmar Valocká.

Viac k témam: Reforma justície, Reforma súdnictva, Súdna mapa, ZOJ Združenie sudcov Za otvorenú justíciu
Zdroj: Webnoviny.sk – Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu má pre ministerstvo spravodlivosti odporúčanie, ako postupovať pri súdnej mape © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *