Home / EKONOMIKA / Bulharskí baníci žiadajú záruky udržania pracovných miest

Bulharskí baníci žiadajú záruky udržania pracovných miest

13.10.2021 (Webnoviny.sk) – Stovky bulharských baníkov a zamestnancov v energetickom sektore v stredu v centre Sofie požadovali od vlády záruky udržania pracovných miest. Účastníkov demonštrácie, ktorú zvolali dva najväčšie odborové zväzy v krajine, do hlavného mesta zvážali autobusy z celého Bulharska.

Organizátori protestu tvrdia, že časový rámec EÚ pre zatvorenie baní a ukončenie ťažby je príliš krátky a plán by sa nemal plniť na úkor najchudobnejších a na emisiách oxidu uhličitého najviac závislých regiónov.

Účastníci demonštrácie predložili vláde petíciu so 110-tisíc podpismi, v ktorej žiadajú predĺženie životnosti uhoľných elektrární. Takmer polovicu elektriny v sedemmiliónovej balkánskej krajine vyrábajú uhoľné elektrárne, ďalších 35 percent pochádza z jadrových zariadení. Zvyšok pokrývajú vodné, solárne a veterné elektrárne.

V Bulharsku sa 14. novembra uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Zákonodarný zbor v súčasnosti nezasadá a dočasná vláda má iba obmedzené právomoci. Po stretnutí s úradujúcim premiérom Stefanom Janevom odboroví predáci uviedli, že vláda súhlasila s posunutím dátumu zatvorenia uhoľných elektrární po roku 2040.

Viac k témam: Demonštrácie, Energetické služby
Zdroj: Webnoviny.sk – Bulharskí baníci žiadajú záruky udržania pracovných miest © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *